Do zvolení nového hejtmana povede jednání doyen zastupitelského sboru, kterým je Václav Živný z KSČM (68 let).

Předpokládá se naplnění koaličních dohod, tedy bezproblémové zvolení Josefa Novotného (ČSSD) hejtmanem a obsazení postů radních dle koaličního klíče – radní pro zdravotnictví: Berenika Podzemská, radní pro školství: Vratislav Emler (Doktoři), náměstek pro majetkoprávní záležitosti: Jaroslav Borka, radní pro kulturu: Eva Valjentová (KSČM) a další čtyři radní z ČSSD: Martin Havel – ekonomika, Pavel Navrátil – doprava a region, Miroslav Čermák – sociální věci, Jaroslav Bradáč – životní prostředí.

Zároveň se teprve na ustavující schůzi rozhodne o personálním obsazení zastupitelů s ohledem na střety zájmu. S největší pravděpodobností přenechají své mandáty Jaroslav Kočvara a Kamil Řezníček (ODS), místo kterých se do zastupitelstva dostanou Jiří Vaněček a Jan Zborník (ODS). Také Hnutí Doktoři přichystalo změnu, kdy se svého mandátu vzdal Jaroslav Žák, za kterého postoupil do krajského zastupitelstva Vratislav Emler.

Podobné šachy u dalších stran zřejmě nehrozí. Stanislav Kubín (Alternativa), který již dvakrát svůj mandát kdysi pustil, tak letos neučiní.