Vztek, který střídají nadávky. To zažije nyní snad každý motorista, který vjede do okolí Abertam, Horní Blatné či Perninku. Takové silnice se totiž jen tak nevidí. Už od křižovatky mezi Božím Darem a Abertamy varuje řidiče značka — pozor, výtluky. Ty provázejí řidiče až do Abertam, ale i dál směrem na Pernink či Horní Blatnou. Stejná značka je umístěná i za hranicí Perninku směrem na Horní Blatnou.

Starostové dotčených obcí jsou rozhořčeni. Vedení Horní Blatné uvažuje dokonce ve spolupráci s desítkami poškozených řidičů, že kvůli tristnímu stavu komunikací podá hromadnou žalobu.

„Za poslední týdny jsem projel téměř celý náš region a můžu proto konstatovat, že silnice u nás jsou v nejhorším stavu. Už se po nich nedá téměř jezdit,“ říká starosta Abertam Zdeněk Lakatoš. Tomu už krajští silničáři potvrdili, které komunikace letos kompletně opraví. Na řadu tak má přijít jeden z nejproblémovějších úseků, a to mezi Perninkem a Horní Blatnou, dále mezi Merklínem a Pstružím a část silnice od plešivecké křižovatky ke statku v Abertamech. Podle Lakatoše na ně bude položen zcela nový asfalt.

„Horší je to ze strany od Nejdku k abertamské křižovatce. Tato komunikace patří nejdecké správě silnic, která ovšem nemá dostatek peněz na kompletní opravu. Silnice se tak budou zřejmě jen lepit. Tlačíme ale na silničáře, aby alespoň některé úseky odfrézovali a částečně opravili,“ podotýká Lakatoš.

Dodává, že problém by vyřešilo nařízení, aby se na silnicích v okolí těchto obcí v zimě už nesolilo. Podle něho jde totiž snadno poznat, na kterých komunikacích se solí a na kterých ne. „Už před časem jsme se jako starostové usnesli, že solit nechceme,“ doplňuje starosta Abertam.

Podobný názor má i Robert Petro, starosta Horní Blatné. „Je to opravdu hrůza. Budeme se radit s právníkem, zda by šla podat nějaká forma trestního oznámení. Stav silnic je už čtyři roky v dezolátním stavu. Vždy díry jen zasypou a po zimě jsou na silnici zpátky. Myslím, že by to kraj měl vyřešit už nějak komplexně,“ rozzlobil se hornoblatenský starosta.