„Podáme žalobu na určení vlastnického práva k nemovitosti,“ informoval v pátek Deník starosta Antonín Vrána. Měl by se tím odblokovat současný patový stav, kdy údajný vlastník s úřady nekomunikuje a o zámek se vůbec nestará.

Město před časem muselo z nařízení soudu učinit nezbytné opravy k zajištění bezpečnosti svých občanů. „Stálo nás to půl milionu a dalších 135 tisíc nás to ještě stát bude,“ řekl Vrána.

Také tyto prostředky chce město soudně získat zpět.

Podle toužimského zastupitele Jiřího Schierla je důvodem neplatnosti uskutečněných převodů a zápisů do katastru nemovitostí absolutní právní neplatnost kupní smlouvy z roku 1998, kdy tato byla sepsána a podepsána tehdejším starostou města Šebestou bez řádného projednání v příslušném orgánu obce, tedy zastupitelstvu.

„Město konečně svolilo k podání žaloby o určení vlastnictví z důvodu právní neplatnosti kupní smlouvy z roku 1998. Osud památky je však nejistý, stupeň devastace je značný a obec ve svých rozvojových záměrech s tímto objektem zatím vůbec nepočítá,“ vysvětlil Schierl.

Památka od svého pochybného prodeje několikrát změnila svého majitele a dnes ji má údajně vlastnit společnost Business Rabbi.

(pga)