Školy tak mají šanci získat zdarma sběrné nádoby na několik odpadových komodit a pomoci tak zvýšit efektivitu třídění odpadu v zemi.

„Ve školách vzniká spousta odpadu – především papíru, ale i bioodpadu, plastů či skla. Školy přitom často postrádají peníze na to, aby svým žákům a studentům mohly nabídnout sběrné koše a popelnice pro třídění. Ministerstvo tedy tímto projektem vychází vstříc celé řadě žádostí o pomoc, které jsme v posledních letech dostávali především od samotných učitelů,“ sdělil ministr životního prostředí Martin Bursík.

K dispozici má být celkem 30 500 sběrných nádob hned v několika variantách a velikostech. To aby se hodily školám s nejrůznějšími specifickými potřebami a požadavky.

„Vybírali jsme je podle zkušeností z běžného provozu v interiérech školských zařízení. Nabízíme čtyři varianty nádob v základní sadě na papír, sklo, plast a dále 120 a 240litrové pojízdné nádoby pro využití v exteriérech škol při sportovních a kulturních aktivitách. Připravena je také nabídka kompostérů na sběr bioodpadu, který vzniká např. při údržbě zeleně ze školních zahrad,“ vysvětlila koordinátorka projektu Ivona Kristiánová.

To ale není všechno. Školy dostanou také brožury, polepky a plakáty. Ty informují o tom, jak správně odpad třídit, jak se dále zpracovává a využívá v praxi.

„Distribuce sběrných nádob školám se uskuteční ve spolupráci s krajskými úřady. Konkrétní informace školy získají buď právě na úřadech svého kraje nebo u koordinátorů projektu či u dodavatelské společnosti Mevatec,“ poznamenal tiskový mluvčí Ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

V Karlovarském kraji má distribuci na starost Viktor Kudláček z odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Karlovarského kraje. Kontaktní telefon je 353 502 307.