Úřady práce na Karlovarsku se připravují na stoupající nezaměstnanost. Zástupci úřadu práce však ujišťují, že jsou připravená nejrůznější řešení.

„Máme připravený dostatek finančních prostředků, abychom mohli vyplácet podporu v nezaměstnanosti. Záležitosti se řeší výhledově, a když máme jasnou představu o tom, že budeme potřebovat další peníze, tak o ně žádáme ministerstvo a během několika dnů je máme k dispozici. Nemůže se tedy stát, že by nebyl dostatek financí,“ potvrdil Jiří Jiránek, zástupce ředitele Úřadu práce v Karlových Varech.

Podle něj zatím firmy na Karlovarsku nepropouštějí hromadně. „Hromadné propouštění například z Karlovarského porcelánu by se projevilo až v dubnu, protože zaměstnanci mají výpovědní lhůty. Firmy spíše v současnosti propouštějí po menších počtech lidí. Je to tedy pomalý vývoj, který monitorujeme,“ doplnil zástupce ředitele Jiránek.

Úřad práce nabízí také celou řadu rekvalifikačních kurzů. „Ty nejsou nijak přísně určené, člověk si v podstatě může vybrat jakýkoliv obor. Rekvalifikační kurz však musí mít akreditaci od ministerstva školství. Samozřejmě také radíme, jaký obor by mohl mít ve zdejších podmínkách uplatnění,“ dodal Jiránek.

Na Toužimsku zůstalo od poloviny prosince loňského riku bez práce téměř čtyři sta lidí. Což bude pro tento region problém, protože nabídka pracovních míst zde není příliš vysoká. „Nevíme, kdy to přijde sem. Nikdo si teď nemůže být jistý, že se v práci udrží. Každý den čekáme, kdo další firmu opustí,“ uvedl Miloš Kocourek. Kde je zaměstnán, zveřejnit ale odmítl. „Nezlobte se, šel bych jako první,“ bránil se.

Až teprve v dubnu bude jasné, o kolik vzroste počet nezaměstnaných na Karlovarsku. V evidenci už by totiž mohli být také zaměstnanci propuštění z porcelánek.