Poslední klapka ve Valči padla, a filmaři se tak už loučí s tímto výjimečným a pro mnohé z nich magickým místem. Řeč je o snímku Tma scénáristy Martina Němce, který v této západočeské vesničce natáčí legendární režisér Juraj Herz. Filmový štáb si pro natočení hlavních scén vybral unikátní historické objekty ve Valči, ať už letohrádek či dům zámeckých kaplanů, v jehož sklepích natáčeli v posledních dnech.

Polorozpadlé budovy byly pro jejich záběry přímo ideální. Tma je totiž hororovým snímkem plným tajemna.

Scénáristu i samotného režiséra v tomto případě inspirovaly především dva filmy — Šestý smysl a Ti druzí, v nichž obou se prolíná reálný svět se světem posmrtným a divák se až na konci dozví, kdo je člověk a kdo duch.

Režisér Juraj Herz obsadil do hlavních rolí nepříliš okoukané tváře, čtyřiačtyřicetiletého úspěšného loutkáře Ivana Fraňka, známého především v Itálii, kde sklidil už řadu úspěchů. Hlavní ženskou postavu ztvární jednatřicetiletá Lenka Krobotová, která s Jurajem Herzem spolupracovala už například na seriálu Wolfgang.

„Od nejútlejšího dětství jsem byl milovníkem děsivých příběhů, a zatímco spolužáci ze základní školy čutali fotbal, tak já se bál při povídkách Edgara Alana Poea. A když můj otec přijel z cesty do Kanady a USA, nepřivezl mi modýlek chevroletu ani Pepka námořníka, ale naturalistickou figurku hraběte Draculy i se dvěma netopýry,“ říká o sobě scénárista. Ten se svěřil, že první podoba příběhuTmauž vznikla asi před deseti lety. „Jednoznačným impulzem k napsání scénáře byla touha dělat hudbu k opravdovému hororu. Nikdo mi ale takovou nabídku nedal, a já si tedy musel ten film vymyslet sám,“ vysvětluje Martin Němec, který je zároveň i hudebníkem. Jeho scénář Tmy byl před lety oceněn Nadací Václava Havla. První, kdo ho chtěl zrealizovat, byl režisér Vladimír Michálek. Těsně před natáčením ale nakonec z realizace sešlo, a to kvůli finančním důvodům.

A tak si scénář podle Martina Němce musel počkat až na mistra tohoto žánru — Juraje Herze. „Děj Tmy se od prvního scénáře proměnil několikrát, ale atmosféra a základní schéma zůstaly neměnné. Je to klasický archeotyp strašidelného příběhu,“ pokračuje scénárista, který si spolupráci s legendárním režisérem pochvaloval. „Je to pro mě především velkou ctí. Jeho realizaci Spalovače mrtvol považuji za vrcholný počin české kinematografie a nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že by si Juraj Herz vybral jako látku pro film právě můj scénář. Během společné práce na poslední verzi jsem si několikrát říkal, že určité odchýlení od původního děje už nepřežiji, ale nakonec jsem dal Jurajovi za pravdu. Jeho vize je podložená neuvěřitelnou spoustou zkušeností,“ dodává scénárista Martin Němec.

Juraj Herz doplnil, že scénář psal Martin Němec právě v době, kdy pobýval ve Valči. Tato vesnice ho značně inspirovala. „Když jsme hledali místo, kde by se děj odehrával, nenašli jsme lepší, než je Valeč,“ poznamenal režisér.

Filmaři, kteří tento týden tuto vesnici téměř po dvou měsících natáčení opouštějí, se shodli, že jde opravdu o výjimečné místo. „Je tu spousta pozitivní energie, je to magické místo, a i proto jsem ráda, že ve filmu hraji,“ říká herečka Lenka Krobotová, která se svěřila, že ji scénář opravdu nadchl. „Celý scénář je velmi zajímavý a dobrá je i zápletka. Tento žánr se mi líbí a je dobře, že Juraj Herz natáčí takový film, protože tento žánr u nás ještě příliš zastoupený není,“ konstatuje Lenka Krobotová.

Filmaře čeká ještě několik záběrů, a to především trikových, které se budou natáčet ve studiu. Poslední klapka má padnout v lednu na rockovém koncertu v Praze, kde vlastně příběh filmu začíná.

Předpokládaná premiéra je připravená na léto. Filmaři už nyní ale vyjednávají, že by se Tma objevila na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Jana Kopecká, Ivana Kalinová