Územně analytické podklady mají nově sloužit krajím a obcím s rozšířenou působností jako nástroj územního plánování. Zatímco ale Karlovy Vary teprve budou projekt vyúčtovávat, v Ostrově ho mají už zpracovaný od začátku roku.

„Město na pořízení ÚAP počítá s dotací z Integrovaného operačního programu. V současné době je tento projekt ve fázi vyúčtování,“ informoval mluvčí karlovarského magistrátu Lukáš Pokorný.

Jak doplnil, ÚAP pořizují od roku 2007 obce s rozšířenou působností a kraje, které se zabývají udržitelným rozvojem území. Do územně plánovací dokumentace pak podle něho budou zahrnuty případné problémy.

„Dotace je určena k vytvoření digitální tematické databáze pro vedení všech geografických podkladů rozboru udržitelného rozvoje území a jejich převedení do této databáze a vytvoření pravidel, jak s takto uspořádanými informacemi pracovat,“ dodal mluvčí Pokorný.

Projekt bude z 85 procent financován díky dotaci z peněz Evropské unie, zbytek uhradí stát.

V Ostrově dokončili ÚAP ke konci loňského roku a týká se také dalších obcí: Abertam, Božího Daru, Hájku, Horní Blatné, Hroznětína, Jáchymova, Krásného Lesu, Merklína, Perninku, Potůček, Stráže nad Ohří, Velichova a Vojkovic.

„Územně analytické podklady obsahují textovou a grafickou část. V textové části jsou uvedeny popisy jednotlivých částí území v rámci obce s rozšířenou působností Ostrov a dále vyhodnocení stavu území prostřednictvím takzvaných SWOT analýz,“ upřesnila Alexandra Fürbachová, vedoucí odboru rozvoje a územního plánování ostrovské radnice.

Grafická část pak obsahuje čtyři základní výkresy, a to výkres limitů v území, výkres záměrů na provedení změn v území, výkres hodnot v území a problémový výkres.

I Ostrov spoléhal v tomto případě na evropské peníze. I on požádal o dotaci na zpracování tohoto projektu z Integrovaného operačního programu.

Jak Fürbachová doplnila, město na to získalo 1,1 milionu korun.

Více informací naleznou zájemci na adresách: http://www.mmkv.cz/index.asp?menu=48, www.strukturalni-fondy.cz a www.ostrov.cz.