Rekordní návštěvnost zaregistrovaly v uplynulých dnech některé skiareály v Krušných horách. O víkendu přitom očekávají další návaly lyžařů. Podmínky pro sjíždění svahů jsou totiž ideální.

„Rekord v letošní zimní sezóně jsme měli o uplynulém víkendu. Areál navštívilo okolo dvou tisíc lidí. Ti přes turnikety prošli dvacettisíckrát. Dá se očekávat, že o tomto víkendu bude návštěvnost také dobrá,“ uvedl Bohumil Havel ze skiareálu v Bublavě na Sokolovsku. Na svazích tam v kombinaci s technickým sněhem leží už sedmdesáticentimetrová pokrývka. V provozu je celý areál včetně Velkého Bleibergu a dětského lyžařského hřiště zdarma.

Kvalitní podmínky jsou i na sjezdovkách v Božím Daru. Výborné lyžování hlásí vlekaři na Neklidu. Otevřená je také sjezdovka Novako, vhodná zejména pro začátečníky a rodiny s dětmi. „Teplota se pohybuje kolem minus pěti stupňů Celsia,“ řekla Alena Formánková, referentka infocentra v Božím Daru.

Obdobně jsou na tom i v Perninku. „Sjezdovky jsou výborně připravené pro víkendové návštěvníky. Vhodná je pro lyžaře především sjezdovka Nad nádražím, na které leží padesát centimetrů sněhu,“ uvedl tamní vlekař Rudolf Holý.

Devadesáticentimetrovou pokrývku pak nabízí vlek v Mariánských Lázních. „Na povrchu přitom máme asi třicet centimetrů upraveného přírodního sněhu,“ láká návštěvníky Vladimír Černý, správce mariánskolázeňského areálu.

Na upravené sjezdovky se mohou vyznavači zimních sportů těšit také v Aši. Tamní skiareál hlásí půlmetrovou sněhovou pokrývku. „Tratě jsou kvalitně ošetřeny,“ sdělila za vlekaře Veronika Francová.

Celodenní provoz zahájí o víkendu i vleky Krajka a Saporo v Kraslicích, které v týdnu otevřely jen na večerní lyžování. Na svazích tam leží třiceticentimetrová vrstva upraveného sněhu, stejně jako v sousedním skiareálu Lišák ve Stříbrné.

Počasí přeje i vyznavačům běžkování. Například v Bublavě je pro klasiku i bruslení čerstvě upravena osmikilometrová trať Klobouk. Na německé straně pak celá hřebenová stopa Kammloipe.

Upravené stopy jsou i v okolí Perninku a na Mariánskolázeňsku.

(jid, kop, lma)