Příští týden v pondělí se totiž mimořádně schází krajské zastupitelstvo. Jediným důvodem pro svolání jednání je podle krajské mluvčí Andrey Bockové rozhodnutí Ministerstva vnitra, na které musí zastupitelé reagovat.

„To se týká dvou krajských zastupitelů, a to pánů Kočvary a Hadravy, kteří podle Ministerstva vnitra porušují zákon o střetu zájmů. Pan Kočvara pracuje jako ředitel gymnázia, tedy příspěvkové organizace kraje, a pan Hadrava působí jako vedoucí odboru majetku na jáchymovské radnici. Na zastupitelstvu bude v pondělí záležet, zda je kvůli stanovisku ministerstva zbaví mandátu zastupitele,“ vysvětlila Bocková.

O tom, zda Kočvara s Hadravou porušují kvůli svým zaměstnáním zákon o střetu zájmů, se hovoří už od krajských voleb. Existovaly na to různé právní náhledy.

Hadrava takový vývoj očekával. Zatím nemůže předjímat, jak pondělní mimořádné jednání dopadne. Už nyní ale uvažuje, že se bude soudně bránit. „Otázkou je, co má v naší republice větší váhu, zda Listina základních práv a svobod, díky níž můžu být zvolen zastupitelem, anebo zákon o krajích, který říká, že ve střetu zájmů jsou všichni zastupitelé, již jsou vedoucími úředníky a spadají pod správu kraje. Navíc mi doposud nebyl nikdo schopen říci, kde v mém případě by mohl střet zájmů nastat,“ poznamenal Hadrava.

Kočvarovo stanovisko redakce nezískala, k dispozici bude až ve čtvrtek.

Co tedy může v následujících dnech nastat? Zastupitelé můžou Kočvaru a Hadravu zbavit mandátu.

„Pokud pro naše odvolání nebude hlasovat většina, tak to za zastupitele udělá sám ministr. Já osobně předpokládám, že už v pondělí budeme zbaveni mandátu,“ dodal Hadrava s tím, že ať už ho z funkce zastupitele sesadí jeho kolegové, nebo ministr vnitra, on je rozhodnutý se odvolat.