Zemětřesení, ke kterému došlo v úterý krátce po jednadvacáté hodině, lidi vyděsilo snad nejvíc. Dosáhlo síly 4,1 Richterovy stupnice.

„Nejraději bych se odstěhovala. Jsem z toho zemětřesení na nervy. Bojím se jít spát,“ vyjádřila se v diskusi na stránkách Chebského deníku paní Katka z Chebska.

„Už jsem byla v posteli, když se otřásl celý barák. Měla jsem pocit, jako by mi někdo ucuknul postelí,“ vylíčila své zážitky chebská seniorka Anna Mašková. „Už týden jsem se pořádně nevyspala. Každý hluk mne děsí. Bolí mne pořád hlava. Mám z těch otřesů stále větší strach,“ dodala znepokojeně.

„Přímý návod na to, jak znepokojeného pacienta uklidnit neexistuje,“ poznamenal chebský psycholog Ján Pobežal. „Každý člověk vnímá problém s otřesy země jinak. Někteří lidé mají stále v paměti otřesy z minulých let nebo dokonce zažili zemětřesení v cizině,“ dodal. Jak ale zdůraznil, zatím se nesetkal s tím, že by lidé měli větší zájem o pomoc psychologa. Otřesy budou pokračovat

Dobré zprávy pro obyvatele Chebska zatím nemají ani seismologové.

„Předpokládáme, že otřesy budou i nadále pokračovat. Odhadnout jejich sílu ale nelze. Současné seismické roje jsou od těch v minulých letech dosti odlišné,“ uvedl Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky.

V minulých letech letech se zemětřesné roje vyznačovaly otřesy kolem tří stupňů Richterovy stupnice. Větší otřes přišel až v závěru. Ten v roce 1986 měl sílu 4,7 stupně Richterovy stupnice. Současné otřesy se ale vyznačují koncentrací otřesů kolem čtyř stupňů.

„Zemětřesení v úterý ve 21 hodin mělo sílu 4,1 Richterovy stupnice. Otřesy mají vyzařovací charakter. Šíří se ve tvaru čtyřlístku a proto jsou některé oblasti zasaženy více a jiné méně. Přitom však síla je stejná,“ zdůraznil Horálek.

Podle něj však žádné vážné ohrožení lidí nehrozí. „Maximálně mohou někde popraskat omítky, ale to jen u těch domů, které jsou chatrnější konstrukce,“ poznamenal seismolog.

Do doby, než se současná situace na Chebsku uklidní, by se lidé raději neměli zdržovat v blízkosti starých domů. Hrozí tam totiž pád uvolněných tašek ze střech. Opatrnost je nutná také doma. Nikdo by také neměl zbytečně pobývat pod těžkými předměty na skříních či policích.

Města a obce v regionu už na svých stránkách informují občany, jak si při zemětřesení počínat.

V budovách by měli lidé vyhledat nejbližší bezpečná místa. K těm patří například rámy dveří nebo úkryty pod pevnými stoly, pulty nebo postelemi Při vybíhání z domů si každý člověk musí dát pozor na padající římsy, a komíny nebo antény. Venku hrozí nebezpečí u stožárů nebo vysokých stromů.

(pep, bur, sim)