Nejde o kopii unikátní původní knihy, která v roce 2008 oslavila 450 let svého vzniku, ale jde o knihu, která originálním způsobem popisuje vznik a dobové dění okolo kancionálu.

Kolektiv autorů vystihl, populární formou, ale s důrazem na odbornost, podstatu i krásu originálního díla, které je uloženo v Památníku národního písemnictví v Praze, a formou přednášek doslova „rozebral“ tento kancionál ze všech stran. Na stovce stran dostává čtenář komplexní a propracovanou informaci o kancionálu s mnoha reprodukcemi některých písní a donátorů kancionálu.

„Hlavním cílem vydání této knihy bylo seznámit širší veřejnost s jednou z nejhodnotnějších movitých památek České republiky a také dovršit oslavy vzniku Žlutického kancionálu, které po celý rok 2008 organizoval Muzejní spolek Žluticka, ve spolupráci s městem Žlutice. Muzejní spolek Žluticka byl také iniciátorem vydání této publikace,“ říká Petr Brodský z muzejního spolku.

„Jedná se o první vydání, které uchopitelně popisuje Žlutický kancionál, kde si i běžný čtenář dokáže vytvořit přehled o dobovém umění, zkušenosti autorů a atmosféře té doby,“ doplnil Brodský.

Knihu graficky zpracovalo a vydalo nakladatelství FORNICA GRAPHICS ze Sokolova, kterému se podařilo poměrně věrně zachytit barevnost kreseb původní knihy. Typografickou koncepcí dokázalo navodit atmosféru, která odkazuje na éru doby vzniku kancionálu, a to jak obrazovou částí, tak i uplatněním řady zajímavých grafických prvků. Kniha byla vydána v omezeném počtu šest set kusů a bude k dispozici u nakladatele a u Muzejního spolku Žluticka. Zájemci o ni budou mít první příležitost právě v úterý, kdy se v Kulturním domě ve Žluticích uskuteční od 16:30 slavnostní křest této nové publikace.

Zatímco originál původního Žlutického kancionálu je v majetku Památníku národního písemnictví v Praze a vloni byl do Žlutic „zapůjčen“ pouze na jeden den v rámci oslav výročí jeho vzniku, nová publikace rozhodně zůstane ve Žluticích. „Naštěstí, oproti originálu, nám ji Praha sebrat nemůže,“ naráží Petr Brodský na stále nevyjasněný stav ohledně vlastnictví originálu.

(red)