Čerstvý majitel dvou kříšťálových glóbů pro nejlepšího běžkaře světa za sezonu 2007/2008 Lukáš Bauer přijel včera v podvečer domů na Boží Dar. Přivítala ho spousta nadšených příznivců běžkařského sportu i hrdí starousedlíci, hrála kapela a slavilo se. Překvapením pro Lukáše bylo, že na oslavu dorazil i Renné Sommerfeldt s trenérem, Miroslav Petrásek, Milan Šperl a další závodníci.

„Božídarské zastupitelstvo v pondělí večer přidělilo Lukáši Bauerovi čestné občanství za zásluhy o sport a šíření věhlasu našeho města u nás i v zahraničí,“ prozradil starosta Jan Horník. Zároveň byl mile překvapen radostí z Lukášova vítězství i na německé straně hranice. „Berou ho jako svého Krušnohoráka. Třeba Fitness centrum v Oberwiesenthalu daruje Lukášovi celoroční permanentku.“ Permanentku dostane také na Neklid.

Dnešní den čeká na Bauera přijetí u hejtmana Josefa Pavla s tiskovou konferencí na krajském úřadě. K tomu nám hejtman řekl: „Předáme Lukáši Bauerovi symbolický šek v hodnotě 100 tisíc korun a připravíme nějaké sladké překvapení, které ale dopředu neprozradím.“ Pavel počítá s tím, že je to pouze první krok v ocenění božídarského superběžkaře. Karlovarský kraj totiž každoročně vyhlašuje sportovce roku a je tedy zřejmé, kdo je favoritem v kategorii jednotlivců.

A jaká oslava se chystá u Bauerů doma? „Oslavu s rodinou ještě nechystáme, zatím jen tu společnou s lidmi na Božáku,“ řekla Deníku manželka Lukáše Kateřina Bauerová.

Důvod je prostý, Lukáš už ve čtvrtek odjíždí do Krkonoš na další závody. Sezona pro něj ještě nekončí.

„Samozřejmě, že chystáme pro Lukáše také doma nějaké překvapení, ale až po těch závodech. Určitě bychom pak rádi celá rodina vyrazili někam k moři. Kam, to ale nevím, necháme to na poslední chvíli,“ prozradila Kateřina Bauerová.