Policisté i městští strážníci stále častěji kontrolují chebské Poohří, kde se konala krajinná výstava. Areál se navíc na noc zamyká. Ani to ho ale nedokáže ochránit před postupným ničením. Za opravy škod po vandalech zaplatila chebská radnice už sedm set tisíc korun.

„Nechápu co jsme to za lidi. Tolik to stálo peněz a tak málo si toho někteří z nás váží,“ postěžoval si Josef Chvojka z Chebu. „Každou chvíli je tu něco zničeného. Naposledy jsem si všiml ohnutých směrových tabulí,“ dodal.

To ale není všechno. Velmi často to vypadá, že vandalové se na chebskou chloubu, areál bývalého výstaviště, na jehož revitalizaci vydala chebská radnice desítky milionů korun, doslova zaměřili.

Poničili už dětské hřiště v hradebním příkopu, vyvrátili nespočet dopravních značek a poničili také řadu laviček. Výjimkou není ani to, že několik desítek kilogramů těžké lavičky naházeli do nedaleké řeky Ohře, odkud je museli vyprošťovat hasiči. Sprejeři navíc postříkali pamětní desku Johanna Wolfganga Goethe. Naposledy neznámý pachatel, nebo pachatelé, poničili restauraci pod hradem.

„Areál krajinné výstavy kontrolujeme stále častěji. Nejen my, ale také policie,“ uvedl velitel chebských strážníků Jiří Šmolík. Podle něj sem kroky hlídek míří ve dne i v noci. Přesto to ale nestačí.

„Lidé už naštěstí nejsou ke svému okolí tak neteční. Často nám podávají zprávu, že se v Poohří děje něco nekalého. Každou informaci proto přivítáme,“ dodal Šmolík.

Chebské Poohří už nezažívá takový nápor návštěvníků jako v loňském roce. Potkat se tu dá pár lidí s pejsky, občas nějaká maminka s kočárkem nebo parta studentů, která si zde krátí dlouhou chvíli.

„Jen se zkuste projít okolo hradebního příkopu. Pořád tam posedávají skupinky mladých. Kouří a někdy i popíjejí. Možná zkouší i něco jiného, to nevím. Ale když jim něco řeknete, tak jsou na vás vulgární,“ postěžoval si chebský senior Ladislav Ptáček.