Dva lehce zranění policisté a pět zraněných účastníků koncertu. Taková je bilance sobotního zásahu policistů na setkání příznivců skinheads, ke kterému došlo v hotelu Zivr v Nových Hamrech. Do akce bylo nasazeno sto třicet policistů z pořádkové služby a dalších třicet z kriminálky a vyšetřování. Podle policejní mluvčí Ilony Týmlové se koncertu účastnilo přibližně sto dvacet sympatizantů hnutí skinheads.

„Během hudební produkce policie zadokumentovala porušení zákona. Setkání zhruba po půldruhé hodině předčasně ukončila. Skladba, kterou hrála jedna z přítomných kapel, byla totiž z původní produkce dnes již zakázané slovenské hudební skupiny a obsahovala antisemitický text,“ informovala policejní mluvčí Týmlová.

V momentu, kdy však policisté chtěli akci ukončit, se účastníci koncertu v budově zabarikádovali. „Příznivci skinheads opakovaně na zasahující policisty útočili. Házeli po nich popelníky a sklenice,“ upřesnila Týmlová. Policisté proto přistoupili k použití donucovacích prostředků – k chvatům, hmatům, kopům i slznému plynu či zásahovým obuškům. Pět zraněných skinů bylo převezeno k ošetření, přičemž jeden z nich prodělal epileptický záchvat. Nikdo z nich ale nebyl hospitalizován.

„Šest nejagresivnějších účastníků, kteří byli vyzbrojeni noži a boxery, jsme na místě zadrželi a předvedli na policejní stanici,“ doplnila mluvčí s tím, že na koncertu byly zabaveny i CD nahrávky a přepisy písní s rasovým podtextem.

Starosta Nových Hamrů František Kubiš je incidentem pohoršen. „O této akci jsem vůbec nevěděl, nebyla nahlášená. Dozvěděl jsem se o ní v sobotu večer až od policie, když už byly problémy,“ postekl si starosta a dodal, že pokud není akce nahlášená, nemůže proti ní obec zasáhnout. „V hotelu Zivr se přitom taková akce nekonala poprvé. Asi před třemi lety podobné setkání pořádal majitel hotelu,“ dodal.

Současný nájemce Zivru Jiří Poul je naopak zděšený ze zásahu policie. „Měli jste tu být. To byl naprostý horror, co si policie proti účastníkům poklidné narozeninové akce dovolila. Nikdo tu žádné rasistické písně nezpíval. Bylo tu jen asi osmdesát hostů, žádných sto dvacet, jak se říká. A policie to takto vymlátila,“ uzavřel nájemce hotelu Zivr.