Do včerejší půlnoci ještě seděli v „budkách“ na hraničním přechodu mezi Božím Darem a Oberwiesenthalem. S nástupem 21. prosince sice budovu celnice neopouštějí, ovšem už nebudou kontrolovat ty, kteří přejíždějí z České republiky do Německa. Této povinnosti je zbavil vstup Česka do Schengenského prostoru. Řeč je o pětadvaceti ženách a mužích, členech cizinecké policie na hraničním přechodu.

„Pocity jsou to rozporuplné. Mezi některými panuje smutek, protože na přechodu strávili řadu let. Pro některé je to svým způsobem úleva, protože jim do buducna odpadne často problémové dojíždění z údolí,“ řekl včera Vladimír Rojdl, vedoucí jedné z posledních „předschengenovských směn na hraničním přechodu.

„Na Božím Daru sloužím více než deset let. Úplně poslední směna takříkajíc u okénka mi končí v sedm večer,“ dodal včera před polednem.

Hraniční přechod však zatím muži a ženy v uniformách neopustí, dokonce v něm bude sídlit více lidí. Podle Rojdlových slov tato situace potrvá do okamžiku, než se pro cizinecké policisty připraví vhodné sídlo v Karlových Varech. „Zatím zde bude sídlo cizinecké policie pro celé Karlovarsko,“ vysvětlil.

Půlnoc mezi 20. a 21. prosincem byla sice okamžikem loučení, ale to proběhlo na úrovni. Žádné demonstrativní řezání hraničních závor… „S policisty se ovšem rozloučíme. O půlnoci přijdu na hranici a oficiálně jim poděkujeme za jejich práci. A také si necháme dát historicky poslední razítko do pasu,“ prozradil včera starosta Božího Daru Jan Horník.

A lidé? Ti vstup do Schengenského prostoru vítají. „Aspoň se zbavíme těch nekonečných front na hranicích,“ uvedl rodič z Božího Daru, jehož ratolest chodí do německé školky.

Až se policisté odstěhují, přejde budova celnice pod správu města. Ještě před tím, než se tak stane, zde však pětice představitelů příhraničních měst a obcí podepíší dohodu o spolupráci. Podpis je naplánovaný na dnešní desátou hodinu. „Vzhledem k tomu, že na horách panuje nádherné počasí a zítra tomu nemá být jinak, podepíšeme dohodu pod širým nebem, respektive v prostoru celnice,“ řekl Horník. Vedle něj připojí svůj podpis pod dohodu ještě starostové Oberwiesenthalu, Breitenbrunnu, Loučné pod Klínovcem a Jáchymova.