Bez střechy nad hlavou se možná velice záhy ocitnou dvě ženy z Jáchymova. Obě pracovaly pro jáchymovskou lázeňskou organizaci, obě mají zdravotní problémy, pro které musely opustit svá povolání, a oběma nyní končí smlouva v ubytovně lázní. Eva Ströherová i Františka Kittelová však řadu let marně usilují o získání obecního bytu.

„Ještě když existovaly pořadníky, byly jsme v nich zapsané. Teď, když se městské byty přidělují formou jakýchsi výběrových řízení, se poctivě hlásíme do takřka každého z nich,“ shrnuje zkušenosti obou se sháněním střechy nad hlavou Františka Kittelová.

Podle starosty města Jaroslava Vondráčka se byty v Jáchymově přidělují transparentním způsobem. „Dotyčné dámy zřejmě z objektivních důvodů neuspěly ve výběrových řízeních. Paní Kittelová měla navíc možnost dostat ubytování v Domově s pečovatelskou službou, což z finančních důvodů odmítla,“ uvedl starosta.

„S tím souhlasím. Když jsem si totiž spočítala, kolik bych za byt v domově zaplatila, zjistila jsem, že bych to z podpory nedokázala zaplatit,“ potvrzuje slova starosty Františka Kittelová. „Mně ale stačí malý byt, kde bych si topila uhlím a dřevem, na což jsem zvyklá odmala. Jenomže teď se mi může stát, že na konci listopadu zůstanu bez střechy nad hlavou. Tehdy mi totiž končí smlouva na ubytovně. Starosta tvrdí, že městské byty jsou pro sociální případy. Jenomže co jsem já?“ doplnila.

Eva Ströherová je v podobné situaci. „O byt usiluji už pětadvacet let. Nyní jsem v plném invalidním důchodu. Abych mohla dál bydlet na ubytovně lázní, musím se svou vážnou nemocí v ubytovně uklízet a mýt nádobí v jednom z lázeňských domů. A o městském bytě si také mohu nechat jenom zdát,“ svěřila se nešťastná Jáchymovačka.