„Zůstával jsem proto, protože jsem chtěl ohlídat forenzní audit, s nímž už valná hromada, kterou tvoří krajská rada, souhlasila. A slíbil jsem chebským lékařům, že se pokusím znovu otevřít problematickou optimalizaci lůžkového fondu. Zároveň jsem chtěl řešit nevýhodné nákupy pro nemocnici, ale po podaném trestním oznámení lékařů je i tohle vyřešeno,“ vysvětlil Horký svou abdikaci. Krajský výbor ČSSD se v sobotu navíc znovu postavil za všechny požadavky karlovarských lékařů a přidal se i k apelu na svolání mimořádného krajského zastupitelstva, které by se zabývalo jen situací ve zdravotnictví. To by se mělo konat 24. ledna odpoledne, ihned po řádném jednání krajských zastupitelů.

Podle Horkého však za krizi v nemocnici vedení kraje nemůže. „Nezkrachovala fúze, ale Česká zdravotní,“ zdůraznil. Pomlčel ale o tom, že právě tuto firmu na řízení nemocnic vybralo krajské vedení. V krajské radě Horký zůstává.

Sociální demokraté navíc na své sobotní konferenci zkrátili dobu jednání o krizi v karlovarské nemocnici do konce ledna místo února „Pak bychom zahájili smírčí jednání v koalici s ODS,“ uvedl Tomáš Hybner, dvojka na kandidátce ČSSD do krajského zastupitelstva. „ČSSD se snaží vypořádat s chybami, které ve zdravotnictví učinila. Víme, že situace je kritická a dosavadní řešení kraje naprosto nevyhovující. Plně podporujeme zrušení výběrových řízení na ředitele nemocnice a na krajské úrovni budeme iniciovat vznik karlovarské krajské nemocnice podle zákona o veřejných neziskových zdravotních zařízeních. K tomu jsme zavázali všechny své zástupce v krajském zastupitelstvu,“ dodal Hybner.

Dosud koaliční ČSSD se tak oficiálně přidala ke krajské opozici, protože ODS stále zastává názor, že ústředním problémem krize v v nemocnici je pouze spor o nastavenou koncepci a fúzi nemocnic. „V nemocnici žádná krize není a nalháváme si pouze zástupné problémy. Jakmile tento spor rozetneme, bude jasno,“ konstatoval po čtvrtečním protestu lékařů hejtman Pavel.

Jakoby nechtěl slyšet další závažná obvinění, která na adresu kraje i bývalých vedoucích manažerů lékaři uvádějí. A tím je ztrátové hospodaření nemocnice, kvůli němuž už doktoři podali trestní oznámení. Podle našich informací mají v ruce i důkazy na provázání distribučních společností s Českou zdravotní, která je založila, a přes ně z nemocnice vyváděla finanční prostředky, a disponují i důkazy o tom, že nákupy spotřebního materiálu byly předražovány od 40 až 70 procent.

Související články
Jiří Paroubek tvrdí: ČSSD může vyhrát krajské volby (13.1.2008)
Lékaře nedáme, volal dav + Davy lidí bojovaly za nemocnici (10.1.2008)
Krize v nemocnici graduje (9.1.2008)
Problémy ve zdravotnictví aneb: Malá rekapitulace… (4.1.2008)