Lidé z Karlovarského kraje si mohou trochu oddechnout z neustálého cestování do Plzně. Tam museli jezdit vždy, když si potřebovali například vyřídit výpisy z trestního či obchodního resjtříku nebo jen podat dokumenty na podatelnu krajského soudu. To od včerejška neplatí. Novou pobočku krajského soudu včera v Karlových Varech otevřel ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Toto pracoviště není rozsáhlé, jde zatím o pobočku, ovšem z pohledu občana je velmi důležité. Jde o předstupeň samostatného krajského soudu v Karlovarském kraji,“ uvedl Pospíšil. Pobočka krajského soudu se nachází v budově Okresního soudu v Karlových Varech. Tři kanceláře pro podatelnu, rejstřík trestů i obchodní restřík jsou ve zkušebním provozu už týden. Cekem zde pracuje pět zaměstnanců. Ředitelem se stal předseda Krajského soudu v Plzni Zdeněk Jaroš. Ředitelem oddělení rejstříku trestů je Zdeněk Krátkoruký.

„Zatím máme pobočky v Brně, Ostravě a Plzni. Jenom v Brně vyřídí naši zaměstnanci na 400 výpisů denně, “ nastínil vytížení tohoto pracoviště Krátkoruký.

Karlovarský kraj usiluje o zřízení Krajského soudu na svém území už pět let. „Toto je první krok. Do rozpočtu na příští rok jsme začlenili padesát milionů korun pro výstavbu budovy. Ta by měla vyrůst vedle budovy krajského úřadu ve Dvorech,“ upřesnil hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel. Stavbu by chtěl kraj zahájit v druhé polovině příštího roku. Náklady jsou orientačně odhadnuty na dvě stě milionů korun.

Glosa: Justiční trefa do kraje