I na Boží Dar se minulý týden nečekaně vrátila zima. Kdo si vyrazil zalyžovat, neprohloupil.

Sobotní podmínky byly naprosto ideální. Teplota se držela pod nulou, bylo polojasno a sjezdovky byly téměř liduprázdné. V neděli už nebyla situace tak slibná. Počasí se pokazilo, padal sníh a zájem lyžařů a snowboardistů byl v tento den větší. I tak ale téměř nemuseli čekat ve frontách.

„Po velké pauze, kterou jsme zaznamenali na našich jižně položených svazích, návštěvnost den ode dne stoupá. V neděli tu bylo daleko více lidí než v sobotu. Na Velikonoční pondělí čekáme ještě větší nával,“ informoval v neděli Otakar Štika z Tělovýchovné jednoty Jáchymov, která provozuje na Božím Daru většinu lyžařských vleků.

Po nenadálé nadílce sněhu tu jsou v provozu po dlouhé době všechny vleky včetně pětistovky na Neklidu. Zaměstnanci areálu nespoléhají jen na přírodní sníh, ale díky mrazivému počasí mohou i uměle zasněžovat. Na některých místech snowparku tak sníh dosahuje i výšky 70 centimetrů. Jen na samotnou sjezdovku Karásek, která je z božídarských ta nejprudší, napadlo za poslední dny 40 centimetrů přírodního sněhu.

Vzhledem k tomu, že už je ale po seźoně, vlekaři zlevnili ceny permanentek. „Teď, když na horách panují ty nejlepší podmínky za celou zimu, jsme zlevnili permanentky o dvacet procent. Místo celodenního lístku za tři sta osmdesát korun tak nyní lyžaři zaplatí tři sta, děti jen sto osmdesát,“ doplnil Štika s tím, že vleky budou v provozu do 16 hodin ještě po celý týden. Pak se uvidí podle počasí.

Na Boží Dar vyrazila o víkendu řada Pražáků, například i Jiří Stehno se svou pětiletou Eliškou. „Podmínky božídarského areálu nás příjemně překvapily,“ konstatoval. Lyžování si nemohly vynachválit ani sestry Barbora a Anna Mrázovy rovněž z Prahy. „Poblíž Perninku máme chatu, kde jsme na Velikonoce. Ale tady je lyžování lepší,“ shodla se děvčata.