Do smutných statistik se v minulém týdnu zapsal také Sokolov. Meningokokovému onemocnění zde podlehla pětiletá holčička. Ta zemřela uplynulý pátek po převozu ze sokolovské nemocnice v nemocnici v Plzni.

„Holčička byla přijata do nemocnice v Sokolově v úterý 11. března odpoledne se zvracením v souvislosti s úderem do hlavy. Při přijetí byla zjištěna horečka. Ve čtvrtek o půlnoci byla přeložena do nemocnice v Plzni,“ uvedla k případu mluvčí sokolovské nemocnice Petra Soukupová.

První příznaky tohoto onemocnění se podle habartovské dětské lékařky Hany Volšíkové projevují jako běžná viróza. „Ta je doprovázená vysokými teplotami a vyrážkou na kůži,“ popsala příznaky lékařka.

Ani včasné očkování nemusí člověka před nákazou ochránit. „U nás se projevují dva kmeny meningokoků, typ C a B. Proti prvnímu se lze nechat očkovat, ale na ten druhý očkovací látka neexistuje. Navíc ten, kdo je očkován proti typu C, se bohužel může nakazit tím druhým typem,“ upozorňuje lékařka, ale zároveň uklidňuje veřejnost, že ani toto onemocnění nemusí být vždy smrtelné.

„Záleží na každém jednotlivci, na rozsahu onemocnění a také na tom, v jaké fázi byla léčba zahájena a podobně,“ doplnila Volšíková.

Nákaza nejčastěji napadá (podle internetového serveru doktorka.cz) předškoláky a mladé lidi od patnácti do devatenácti let věku. Podléhají ti, kteří jsou navíc oslabeni předchozí nemocí nebo nezdravým životním stylem. Onemocnění se vyskytuje celoročně, více případů bývá v chladných měsících roku.

Podle primářky infekčního oddělení Fakultní nemocnice Motol Jiřiny Hobstové může mít každý desátý člověk přechodně v nosohltanu bakterii, která onemocnění způsobuje. Samotní bacilonosiči většinou neonemocní, ale mohou se stát nebezpečným zdrojem infekce pro ostatní osoby ve svém okolí. Mikroorganismy se totiž přenášejí vzduchem, tedy kapénkovou infekcí.

V České republice se ročně objeví asi stovka meningokokových onemocnění.