Bouřlivé diskuse, zda sjednotit či nesjednotit muzea v regionu pod jednu organizaci, skončily vloni rozhodnutím krajské zastupitelské koalice: Slučujeme, centrum a krajské muzeum je tímto v Chebu. Rok poté muzea opouštějí odborníci, místo jejich nahrazování dochází k reorganizaci uvnitř ´jednotné´ instituce a jednotlivé pobočky budou v drtivé většině v zimě zavřené.

„Jde o dobu, po kterou budou v některých pobočkách prováděny technické úpravy a podobně,“ argumentovala generální ředitelka Krajského muzea Eva Dittertová.

Pracovníci muzeí dostali také informaci o tom, že s důchodci budou po tuto dobu zrušeny pracovní smlouvy, že se uzavřením v zimním období ušetří za energie a podobně. Vzhledem k tomu, že stále sílí kritika na špatnou komunikaci mezi vedením v Chebu a jednotlivými odloučenými pracovišti, odcházejí z muzeí odborníci. V Karlových Varech jsou to nyní tři lidé a další se chystají, v Sokolově po odchodu bývalého ředitele odešla jedna pracovnice a další byla v rámci reorganizace přesunuta jinam. Na post vědeckého tajemníka po krátké spolupráci rezignoval Zbyněk Černý. Výběrové řízení na tuto funkci bylo zastaveno. „Vědecká odborná činnost není nijak centrálně koordinována, společné odborné sezení jsme měli od začátku roku jedinkrát. Informace z centra se k nám vůbec nedostanou, chybí oficiální náplň práce. Připomíná to domeček z karet,“ stěžuje si jedna z pracovnic krajské pobočky a její kolegové přitakávají.

„Že odcházejí odborníci? Že o tom nic jako ředitelka nevím,“ kontrovala Eva Dittertová. Posléze však jednotlivé počty kolegů, kteří odešli či jsou ve výpovědi, včetně tajemníka, připustila. Pokud jde o uzavření poboček, uvedla: „Došlo k nějakým korekcím. Přesnější informace mají kolegové z poboček.“ Ředitelka muzea v Sokolově Jitka Petránková sdělila, že v zimě budou probíhat technické úpravy. Lenka Zubačová z Karlových Varů informovala o zkrácení uzávěrky v Jáchymově a nepřetržitém zimním provozu muzea v Horní Blatné.