Celkem sto čtyřicet pět milionů korun stála obnova komplexu barokních památek – zámecké zahrady a klášterního areálu, které město Ostrov v sobotu odpoledne zpřístupnilo veřejnosti. Podívat se na velkoryse opravené historické památky v rámci projektu Historický Ostrov přišlo neočekávaně mnoho lidí od nás i ze zahraničí.

Většinu peněz na zmíněný projekt, 106 milionů korun na obnovu bývalého piaristického kláštera a zámeckého parku, získalo město z dotací Evropské unie. Zbývajících asi čtyřicet milionů Ostrov investoval do historického komplexu z vlastní pokladny a ze státních prostředků. Intenzivně se na projektu začalo pracovat v roce 2001, i když mnohé práce začaly už v devadesátých letech. „Podstatné nyní bude, abychom areál oživili a aby se Ostrov stal poprávu turistickou atrakcí,“ uvedl starosta města Jan Bureš. Správu areálu zajistí nyní samotná radnice, dům kultury a městský dům dětí a mládeže. Ten se bude starat i o nové ekocentrum, které vzniklo rovněž v rámci projektu.

„Už nyní je například v kúru klášterního kostela Zvěstování Panny Marie instalována stálá expozice nejkrásnějších výrobků bývalé ostrovské porcelánky, která fungovala do roku 1948 a zásobovala svými produkty špičkové odběratele z Evropy, zejména z Vídně,“ informuje předsedkyně Spolku přátel města Ostrova Zdeňka Čepeláková.

Právě tento spolek nadšenců se zásadním způsobem podílel na obnově historického Ostrova svými znalostmi, nashromážděnými artefakty a podobně. Mezi obnovenými památkami komplexu je areál zámeckého parku, který prý ve své době patřil mezi ´divy světa´, komplex bývalého piaristického kláštera s kaplí svatého Floriana, kaple svaté Anny, kaple Panny Marie Einsiedelnské, kostel Zvěstování Panny Marie a klášterní zahrada.