Poklidné silvestrovské oslavy. Tak hodnotí krajští hasiči vstup do nového roku na Karlovarsku. V regionu museli zasahovat jen dvakrát.

Takové štěstí ale neměli naopak záchranáři, kteří v kraji během oslav příchodu nového roku absolvovali osmdesát výjezdů. S některými pacienty pod vlivem alkoholu měli přitom velké problémy a došlo i na potyčky.

Hasiči zasahovali v jednom případě kvůli pyrotechnice, kterou jeden z oslavujících vhodil na balkon prvního patra obchodního domu Perla na karlovarské pěší zóně.

Hasiči původně vyjeli na třídu T. G. Masaryka přes nábřeží Osvobození. Kvůli zaparkovaným autům se ale nemohli na pěší zónu dostat, a tak se na místo vydali Zeyerovou ulicí. Oslavující desítky Karlovaráků zásah čtyř hasičských vozů sledovaly s velkým zájmem a někteří si ho i natáčeli na telefony. Když hasiči uhasili doutnající pyrotechniku, dav Karlovaráků tleskal: „Hoši, děkujem! Hoši, děkujem.“

„Během Silvestra až do úterního rána jsme měli dvanáct výjezdů, ale jen dva byly na Karlovarsku. Největším případem byl požár chaty v Horním Slavkově, kde se škoda vyšplhala až na tři miliony korun,“ informoval operační důstojník hasičů Karel Jelínek.

„Z pohledu zdravotníků se nedá vůbec říci, že letošní Silvestr byl klidný. Většinou naši pomoc potřebovali lidé, kteří měli zdravotní komplikace způsobené nadměrnou konzumací alkoholu. Na naší protialkoholní záchytné stanici tak skončilo pět lidí. Často také docházelo k nejrůznějším potyčkám a napadením,“ konstatoval mluvčí záchranné služby Lukáš Hutta.

Podle něho tak například na chirurgické ambulanci skončil muž, který byl napaden na Božím Daru a měl poraněný obličej, anebo další mladík, který byl napaden na diskotéce v Ostrově.

„Našemu kraji se bohužel nevyhnuly ani úrazy od zábavné pyrotechniky. Naši pomoc potřeboval šestačtyřicetiletý muž z Andělské Hory, který utrpěl vážné poranění ruky při manipulaci s petardou. Ihned po prvotním ošetření byl převezen na chirurgickou ambulanci karlovarské nemocnice,“ doplnil Hutta.

Policisté zasahovali na Silvestra především u dopravních nehod, které byly způsobeny především sněžením a ranní námrazou na silnicích na Karlovarsku.

„Prvního ledna ve tři hodiny ráno jsme zadrželi jednačtyřicetiletou ženu, která řídila v Karlových Varech Rybářích vozidlo v protisměru, a přitom před jízdou požila alkohol. Orientační dechová zkouška prokázala, že žena měla v dechu 1,17 promile alkoholu,“ dodal policejní mluvčí Pavel Valenta.