Božídarský starosta a senátor Jan Horník napsal krajským zastupitelům otevřený dopis, ve kterém je žádá o svolání mimořádného zastupitelstva. Na stranu protestujících primářů se postavila už i starostka Stružné Zuzana Večerková, která žádá vedení kraje o změnu v přístupu v jednáních se zaměstnanci karlovarské nemocnice.

V dopisu Horník konkretizuje, co by chtěl na tomto jednání řešit. „Předběžné hospodářské výsledky za rok 2007, aktuální ekonomickou situaci, zabezpečení personálního obsazení v KNN pro potřebu vzniklých krizových situací vedoucí k zajištění základní zdravotní péče v kraji, odvolání zástupců kraje z orgánů KKN Petra Horkého, Josefa Pavla a Jiřího Mutinského. Dále požadujeme vyslovení nedůvěry radě kraje v souvislosti s dopuštěním neúnosného stavu v zajištění základní zdravotní péče pro občany kraje. Pokud by na tomto jednání tento bod neprošel, pak navrhneme odvolání radního pro zdravotnictví Mutinského,“ píše Horník, který také požaduje okamžité řešení neúnosné ekonomické situace KKN.

„A to především pak ve vztahu k předraženým zakázkám v oblasti dodávky služeb, léků, zdravotního materiálu a vybavení nemocnic včetně nařízení provedení revize všech obchodních smluv, urychleného ukončení nevýhodných obchodních vztahů a nasazení krizového ekonomického managementu,“ dodává Horník.

Starostka Stružné cítí jako občan kraje nutnost vyzvat vedení kraje ke změně v přístupu při jednání s lékaři a zdravotnickým personálem. „Žádám je, aby přestali jednat z trapné pozice moci, snesli se k zemi a uvědomili si, že jejich funkce nejsou doživotní. Pánové a dámy, pocházíte ze stejných řad, jako ostatní občané. Pouze volby vás uvedly do funkcí. Připomínám vám jednu z důležitých povinností zastupitelů – snažit se pracovat jako správný hospodář a konat vše pro blaho svého města a jeho obyvatel. Pouze vysoká morálka u politiků a citlivý přístup v řešení problémů jakékoli obce, kraje, potažmo ve vládě mohou posunout věci správným směrem. Pokud toto chybí, je něco shnilého ve státě českém,“ dodává Večerková.

Související články:
Krize v nemocnici graduje
Problémy ve zdravotnictví aneb: Malá rekapitulace…