Řehole. Tímto slovem by se dala označit práce dobrovolníků, kteří se každým rokem pouští do úklidu řeky Ohře.

Nejinak tomu bylo i letos, kdy se v sobotu rozhodli uklidit vodní tok mezi Citicemi a Karlovými Vary. Nejen že museli čelit nástrahám v podobě říčních splavů a nepředvídatelných poryvů řeky, navíc je ale potrápilo i počasí. Ostatně déšť je provází již od prvního ročníku této akce.

„Sama řeka je ještě dost studená. Pokud by ještě začalo pršet, tak by to bylo opravdu dost náročné,“ prohlásil jeden z brigádníků ještě před příchodem dešťových mraků.

Na začátku samotné akce většina pracovníků sršela optimismem. Těšili se do práce a doufali v nové zážitky. Hodně to bylo vidět na skupině, která celý projekt organizovala – střední škola Chomutov se střediskem v Údlicích.

„Jsem tady poprvé. Čeká nás spousta práce, ale také zábava, a to je hlavní,“ smál se v sobotu ráno David Egerman z druhého ročníku údlické střední školy.

Úklid řeky zlákal také bývalou studentku Šárku Hujovou z Klášterce nad Ohří. „Myslím si, že je dobře, že se najdou lidé, kterým není lhostejné, v jakém stavu naše příroda je. Jsem moc ráda, že mohu být také nápomocná,“ řekla hrdě Hujová.

„Snad se pak lidé zamyslí a třeba i zváží, jestli mají odpadky házet do řeky, nebo je raději odnést do popelnice,“ vmísil se do hovoru další z brigádníků Martin Mágr.

A kolik lidí vlastně na vodu vyrazilo? „Z naší školy tady bylo 40 osob, se všemi dospělými to bylo 48 pomocníků. Ze sokolovské ISŠTE se pak zapojilo 15 lidí. Další desítka osob vypomáhala s celkovým zabezpečením,“ vypočítal koordinátor akce a učitel údlické školy Antonín Koutný.

„K samotnému programu bych pak rád řekl, že se snažíme nejen přispět k ozdravení našeho společného životního prostředí, ale zejména vyprovokovat širokou veřejnost k aktivní činnosti. Víte, nejlepší je jít příkladem,“ konstatoval učitel. Současně připomněl, že bez pomoci měst a obcí podél toku by se tak náročná akce jen těžko pořádala. „Podpory se nám dostalo například od Sokolova, Lokte, Povodí Ohře a dalších,“ zmínil Koutný.

„Na projekt jsme vyčlenili částku 20 tisíc korun. Stranou jsme nestáli ani při minulých ročnících,“ sdělil starosta Sokolova Karel Jakobec.