Přestože naději skýtal Regionální operační plán, který by z evropských dotací případně mohl zajistit přísun přibližně deseti milionů korun na nový vodovod, realita je horší.

„ROP nejenže zatím není k dispozici, ale ani po jeho vypracování nebude možné poutat s dotací na vodovod do Veselova či Ratiboře. Důvod je ten, že Evropská unie bude podporovat infrastrukturu, jakou je například doprava, ale ne síť kanalizací a vodovodů,“ říká starosta Žlutic Jaroslav Vojta. Žlutice však z městského rozpočtu 10 milionů na sdružený vodovod pro Veselov a Ratioboř dohromady nedají.

„Je to zcela nereálná částka. Právě proto situaci řešíme už několik let. Rada města podala žádost na Vodohospodářské sdružení obcí a Vodárny a kanalizace Karlovy Vary o zařazení stavby do plánu. Zároveň jsme zadali zpracování projektové dokumentace. Ta byla dokončena v roce 2006 a na loňský rok se už akce Vodovod Veselov objevila v investičním plánu vodárenského sdružení,“ říká starosta města Žlutice Jaroslav Vojta.

Podle projektu se přivaděč Polom, Ratiboř, Veselov, Knínice i s rozvody pro obci nedá pořídit levněji než za zmíněných deset milionů. Vzhledem k omezenému rozpočtu požádalo město Žlutice o dotaci také ministerstvo zemědělství. To vloni účast odmítlo, protože na jednoho obyvatele jsou prý náklady příliš vysoké. Jinak řečeno – nepomůže ani unie, ani stát…