Během pěti minut se zlomilo několik stromů, které pady na chatky v zahrádkách, na auta, i přes koleje místní železniční tratě. Starosta Václav Heřman byl od rána prakticky všude, kde se něco dělo, osobně doběhl na železniční stanici upozornit na stromy ležící na kolejích a pak dohlížel na jejich likvidaci.

Stříbraná octavia s pražskou SPZ, na kterou spadl strom uprostřed novorolského sídliště, patří Najibovi Al-Husseinimu, který v Nové Roli bydlí. Skupině hasičů trvalo asi 15 minut, než postupně rozřezali strom a vůz uvolnili.

Starosta Heřman, který byl také na místě nehody, na místě řekl Al-Husseinimu: "Jsme jako město pojištěni pro případ živelné pohromy, a protože vaše auto stálo na městském parkovišti uprostřed zástavby a spadl na něj strom, který je součástí městské zeleně, nepochybuji, že vám bude škoda na voze zaplacena právě z této pojistky."

Najib Al-Husseini k nehodě řekl: "Vůz mám šest let a nikdy se mi nic vážného nestalo. Mám jen povinnou pojistku, havarijní nemám. Jsem proto rád, že mi starosta slíbil zaplacení škody."

Starosta Václav Heřman ještě poznamenal: "Když to poprvé začalo pořádně foukat, byl jsem právě s rodinou na nákupech v Karlových Varech a nasedali jsme do vozu na parkovišti u supermarketu. Rozjeli jsme se a najednou přímo proti nám letěl obrovský plastový kontejner! Minul nás doslova o fous!"

Vítř řádil i v zahrádkářské kolonii

Další škody napáchala vichřice v novorolské zahrádkářské kolonii, kolem desáté hodiny dopolední už bylo všude slyšet pracovní ruch, jak majitelé zahrádek stavěli a rovnali ploty, sbírali střepy z rozbitých skleníků.

Největší škodu způsobily dva vzrostlé smrky, které rostly na zahrádce jedné z místních obyvatelek, paní Skálové. Vyvrácené stromy s sebou vzaly nejen pumpu a rozbily napadrť skleník a přes plot přepadly až na železniční trať. Na trati musel být zastaven provoz a hasiči s železničáři museli stromy rozřezat.

Ve městě jsou vyvrácené dopravní a orientační značky, částečně ulétlo několik střech. Všude je nepředstavitelný nepořádek, ve kterém nadšeně pobíhá místní mládež. Také budova místního infocentra je poničená, ze střechy ulétlo několik desítek eternitových tašek, z nichž některé odlétly více než 50 metrů daleko na louku, kde se zasekly do trávníku! Naštěstí nebyl nikdo zraněn.

Jeden z přítomných Novorolanů k tomu řekl: "Střecha s tak malým sklonem by měla mít zcela jinou krytinu, rozhodně těžší. Tyto extrémě lehké eternitové tašky snadno ulétnou proto, že je vítr prostě nadzdvihne. Vždyť při minulé vichřici tady ulétlo ze stejného místa střechy také pár tašek."

(kli)

Vichřice pošramotila prodejnu v Karlových Varech

O síle větru se přesvědčili i provozovatelé několika obchodů v objektu v Drahovicích. Zde Emma poničila střechu budovy naproti Penny Marketu. Dělníci začali na místě škody likvidovat. Odstraňování škod jim ztěžoval neustávající silný vítr, jak dokládá krátké video.

(jah)

Vichřice si pohrála i v areálu FC Buldoků

Nejvíce pocítily sílu větru střídačky na stadionu, ze kterých zbyla jenom konstrukce. Vítr utrhl plexiskla ze střídaček a odnesl je až na horní hřiště u sportovní haly v areálu.

(sei)