Kriminalisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) hledají další svědky řádění násilnického gangu, který terorizoval podnikatele nejen na Karlovarsku, ale také Sokolovsku, Rokycansku a Klatovsku. Čtyři ze šesti zatčených členů včetně Milana Zádamského jsou ve vazbě od června, na další čtyři uvalil sokolovský soud vazbu před týdnem. Za mřížemi se tak ocitl i bratr Zádamského Petr.

„Informace vydíraných podnikatelů nám velmi pomohly právě při druhé razii. Členové gangu byli obviněni z trestných činů účasti na zločinném spolčení, vydírání, loupeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci. V případě uznání viny jim hrozí až patnáct let trestu odnětí svobody,“ uvedla Blanka Kosinová, mluvčí ÚOOZ.

Gang si podle ní vymáhal poslušnost podnikatelů těmi nejhrubšími metodami. „Bili je pěstmi, kopali je do hlavy, vyhrožovali jim fyzickou likvidací a zastrašovali je i jejich rodinné příslušníky včetně nezletilých dětí,“ popsala praktiky gangu mluvčí.

Speciální útvar proto zřídil zvláštní linku, na niž se mohou poškození lidé s informacemi obracet i anonymně.

„Opakovaně se obracíme na veřejnost se žádostí o poskytnutí informací na telefonní číslo 774 649 359 či na číslo operačního oddělení ÚOOZ 974 842 689. Tato čísla byla zřízena výhradně jen pro tento účel,“ zdůraznila Kosinová. Pokud lidé nebudou chtít zveřejnit svou totožnost, protože mají strach o sebe i své rodinné příslušníky, policisté to budou respektovat. „Svědci nám mohou informace sdělit i anonymně,“ potvrdila mluvčí.