Úvěr od banky si vezme žlutická radnice na odkoupení lesních pozemků od soukromých vlastníků. „Chceme tak pokud možno co nejvíce sjednotit jednotlivé, zatím stále ´rozkouskované´ lesní pozemky, které máme ve svém majetku,“ vysvětluje starosta města Jaroslav Vojta.

V současné době město Žlutice vlastní celkem 720 hektarů lesů, přičemž jednotlivé ´parcely´ lesa se nacházejí v patnácti různých katastrálních územích.

Nyní radnice připravuje první koupě. „Někteří vlastníci lesních pozemků nám je nabízejí za příliš vysokou cenu. Budeme muset vážit a rozhodovat na zastupitelstvu o každém kroku a jednotlivých obchodech,“ říká Vojta.

Soukromí vlastníci možnost odprodeje pozemků také vítají. „ V restituci jsme přišli k nějaký hektarům a popravdě řečeno, nevíme, co s nimi. Prodej městu se nám zdá být tím nejvhodnějšímj řešením,“ říká jeden z majitelů lesa.

Aby radní měli aktuální, a co nejpřesnější přehled o tom, jak městské lesy vypadají a co je kde třeba zalesnit a podobně, sešli se společně v pondělí 19. listopadu na výjezdním zasedání právě na lesních pozemcích.

„Na správu lesů je založena společnost s ručením omezeným, která má naše pozemky v nájmu. S hospodařením jsme spokojeni,“ dodává starosta Vojta.