„Již během prvního dne podalo žádost 113 žadatelů,“ uvedl krajský radní Jaroslav Bradáč. Cílem dotace je podpora především začínajících včelařů. Ti si mohou s pomocí příspěvku koupit minimální nutné základní vybavení. U evidovaných včelařů je pak poskytována podpora na rozšíření stávajícího počtu včelstev a výměnu starých úlů dle současných chovatelských a léčebných nároků.

„V letošním roce je převaha žadatelů skupiny začínající včelař, což nás těší. Zdá se, že nám vyšel záměr rozšířit počet zájemců o tuto užitečnou zálibu,“ zkonstatoval radní Bradáč a dodal, že vzhledem k velkému zájmu je finanční limit pro začínající včelaře zcela vyčerpán. Žádosti proto mohou v současné době podávat pouze stávající včelaři. V roce 2009 získalo příspěvek celkově 108 včelařů ze 131 registrovaných.

Karlovarský kraj oproti loňskému roku upravil pravidla tohoto dotačního titulu. „Byl například zkrácen termín podání žádosti a snížena maximální částka výše příspěvku z patnácti na čtrnáct tisíc korun,“ vysvětlil radní s tím, že tento rok pracovníci odboru životního prostředí a zemědělství zaregistrovali v žádostech řadu nedostatků a nepřesností.

„Žadatelé například použili formuláře z loňska nebo nesprávně vyplnili potřebné náležitosti. Zájemci o podporu včelařství se mohou s podmínkami poskytnutí finančního příspěvku seznámit na internetových stránkách Karlovarského kraje nebo se mohou informovat přímo na odboru životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Karlovarského kraje,“ upřesnila Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Žádost je nutno podat do 26. února 2010 a vyúčtování předložit nejpozději do 31. července 2010.