Trestní oznámení na odcházející vedení města, které tvoří koalice ODS a ČSSD, podal na karlovarské státní zastupitelství i na policii, Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, zastupitel Jiří Kotek (ALTERNATIVA) kvůli prodeji Lázní III.

„Oznámení jsem podal ve věci podezření z vrcholícího páchání sofistikovaného organizovaného zločinného spolčení, zneužití pravomoci veřejných činitelů, podvodu, zpronevěry, neoprávněného nakládání se svěřeným majetkem, pletich ve veřejné soutěži koaličních zastupitelů ve vedení města Karlovy Vary, zejména primátora Wernera Hauptmanna, jeho náměstků Petra Keřky a Tomáše Hybnera, radního a exposlance Jaroslava Fialy a dalších radních města Karlovy Vary v konkrétní kauze prodeje objektu Lázní III, Mlýnské nábřeží 5, Karlovy Vary,“ vysvětlil Kotek.

Na vědomí jej zaslal i ministrům spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi a vnitra Radku Johnovi. „Podávám toto trestní oznámení z toho důvodu, že jimi řízené orgány státu na ochranu majetku v Karlových Varech dlouhodobě zcela selhávají. Toto podání navazuje na naši dlouhodobou opoziční snahu zveřejnit okolnosti „tunelu“ prodeje Lázní III, běžně v Karlových Varech vnímaný jako mezistranický obchod ODS a ČSSD,“ dodal Kotek.

Ke kritice prodeje se přidal i Petr Kulhánek, lídr vítězné Karlovarské občanské alternativy a kandidát koaliceK20 na primátora. Ten požádal v otevřeném dopise současného primátora Wernera Hauptmanna, aby zastavil kroky u prodeje Lázní III. „Žádám vás, abyste se zdržel jakéhokoliv jednání směřujícího k realizaci prodeje budovy Lázní III, zejména podpisu připravované kupní smlouvy. Právní výklady na urychlené projednávání této věci radou města, navíc za zády většinové koalice vzešlé z voleb, jsou protichůdné a jsem přesvědčen, že případné nevratné kroky nemají žádné opodstatnění,“ vyzval Hauptmanna Kulhánek.

Podle náměstka Hybnera nejde v případě Lázní III o žádné nové rozhodnutí, nýbrž jenom o dokončení procesu, který už schválilo v roce 2009 zastupitelstvo. „Kdybychom to neudělali, porušili bychom smlouvu s Vesem,“ uvedl Hybner.

Stejného názoru je i primátor Werner Hauptmann. „V žádném případě nejdeme proti městu. Pokud bychom nepodepsali, začíná prostor pro soudní jednání budoucího majitele,“ dodal Hauptmann.

Veso má za lázně městu zaplatit kolem 100 milionů korun a jako majitel dodržet řadu závazků.