Docenti, členové vědecké rady, profesoři a absolventi čekající na promočení. Ale také vínečko, pivečko a neskutečně výborné občerstvení. Co si pod tuto nesourodou mozaiku dosadit? Moravská univerzita strécovská přijímala ve žlutickém kulturním domě do svých řad nové stréce a tetiny, udělovala dva děkanské tituly.

„Na stréce bude pasován Péťa Skorka, Honza Dušek a Laďa Gerendáš. Docenturu jsme se rozhodli udělit Jiřímu Skořepovi, který se stane přednostou pro ochranu a zachování ohrožených druhů ryb, a Josef Kaločoi je budoucím prezidentem kabinetu pro degustaci a sommeliérství naší galaxie,“ vysvětlil s vážnou tváří proděkan Milan Veselý.

Nezapřel v sobě rodilého Moraváka. Právě on strécovskou tradici přinesl před devatenácti lety do nejzápadnějšího cípu Česka a založil zde žlutickou katedru Moravské univerzity strécovské, která vznikla při brněnské filharmonii. „Od té doby si i zde nosíme strécovství v srdci. Jsme společností pro narovnání lidských vztahů a jedinou vysokou školou v Česku, která nemá příspěvky od státu,“ vysvětlil ředitel žlutické základní umělecké školy.

Přijímání nových adeptů do strécovské a tetinské lóže je tradice i rituál. „Musejí splnit velice přísné podmínky, aby titul MUStr. (stréc) a MUTr. (tetina) získali. Nastréce může být pasován pouze dobrý člověk, kumštýř mysli veselé, se smyslem pro nesmysl,“ shrnul podmínky přijetí děkan Míra Dědek Zábranský, který má na starosti kabinet hudebnosti stréců a tetin a je propagátorem hry zpaměti a doživotním pedelem žlutické katedry.

A jak přijali nové tituly samotní adepti? „Jsme dojati a velmi si toho vážíme. Budeme se snažit ze všech sil, abychom nezklamali důvěru naší alma mater,“ uvedl za všechny Ladislav Gerendáš.

Po skončení slavnostního aktu promočení pochopitelně nechyběla zábava. K tanci i k poslechu vyhrávala dechovka Strécovská veselka Milana Veselého, s níž si s chutí a z plna hrdla zapěl i Dědek Zábranský. K pivu a vínu se jedly tak výborné rybí jednohubky z kuchyně děkana Skořepy z Borku, že jsem neodolala a řekla si o recept. Mám jej, ale neprozradím.