Na nerovnoprávnost zavedených vládních opatření kvůli koronaviru si stěžují hostinští, majitelé penzionů, hotelů a dalších rekreačních zařízení. Poukazují, že zatímco musí mít zavřeno, lázeňská zařízení pro takzvané křížkaře, tedy pacienty poslané do lázní lékařem, fungují dál.

„Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější. Já osobně nechápu, proč mají být pobytová zařízení uzavřena, když v obchodech se mačkají hlavy na hlavě. Myslím si, že by se to mohlo vyřešit antigenními testy, tím bychom na tom byli s lázněmi stejně,“ poznamenává Marcel Röschel, který v Perninku provozuje penzion Marzebilla.

Navíc se v lázních nákaza stejně šíří. To potvrdili Deníku samotní křížkaři z jáchymovských lázní i mluvčí Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje Michaela Zajíčková.

„Pozitivní pacienty v lázních s covidem – 19 průběžně evidujeme, nejde jen o Jáchymov,“ konstatovala mluvčí hygienické stanice s tím, že dodržování nařízení je na osobní zodpovědnosti každého člověka.

„Byl jsem na léčení v Jáchymově v zařízení Běhounek a musel jsem ho předčasně ukončit, protože jsem se nakazil,“ říká muž, který nechce být jmenován, ale redakce jeho jméno zná.

Novou fasádu klášterního komplexu si hlídali stavaři i památkáři.
FOTO: Novou fasádu klášterního komplexu si hlídali stavaři i památkáři

„S námi u stolu seděla paní a její spolubydlící seděla až na druhé straně jídelny. Příliš jsem to nepochopil. S covidem mám v rámci své profese zkušenosti a systém v lázních mi přišel poněkud nedotažený, “ říká muž.

Další klientka si zase stěžuje, že přestože byla jídelna poloprázdná, seděla u stolu s cizími lidmi – muži, a při stravování fungovaly rautové stoly, kde si všichni nabírali jídlo sami.

„Stravování formou švédských stolů jsme nezrušili. Hodně dlouho jsme o něm přemýšleli, ale je to poslední radost, která klientům zůstala – nemají žádný kulturní program, tak si alespoň mohou užít to, když si jídlo naberou sami. Nevidím v tom žádný problém. Všude jsou dezinfekce, lidé si ruce mají neustále dezinfikovat a při nandavání jídla musí mít stále na ústech roušku,“ uvádí Eduard Bláha, ředitel Lázní Jáchymov a prezident Svazu léčebných lázní České republiky.

Upozorňuje, že v Jáchymově jsou v povinných omezeních dvakrát tak přísní. Nařčení klientů rozhodně odmítá. „To je jedna paní povídala. Říkám, že je to nesmysl. Takové věci se na jídelně dít nemohly, to musela být řeč o kavárně. V jídelně totiž sedí maximálně dva lidi u jednoho stolu a musí jít o klienty, kteří bydlí na stejném pokoji. Nařízení přitom říká, že u jednoho stolu mohou sedět až čtyři lidé,“ zdůrazňuje ředitel Bláha.

Podle něho se v zařízení pravidelně měří klientům teplota a každý rizikový okamžitě odjíždí domů.

Podle vyjádření zaměstnanců sanatoria Běhounek jsou ale někteří pacienti neukáznění, navštěvují se navzájem na pokojích a dokonce se proslýchá, že si někteří kupují léky na snížení teploty.

„Stalo se, že občas seděli někteří klienti po čtyřech, ale není to zakázáno,“ poznamenává jeden ze zaměstnanců, jehož jméno také redakce zná.

Ředitel lázní upozornil, že veškerá nařízení dodržují, což potvrdily i opakované kontroly.