Karlovy Vary, které jsou lídrem skupiny lázeňských měst usilujících o zápis, zahájily v sobotu sezonu tradičně jako první. Následovat je budou Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Po oslavách bude nutné opět soustředit pozornost na práci související s UNESCO. Část cesty k zápisu sice už lázně urazily, avšak k cíli je ještě daleko.

„Čeká nás všechny splnit hodně úkolů. Koncem května musíme v Paříži odevzdat zásadní dokument, takzvaný malý pasport. A od té chvíle se staneme oficiálními kandidáty na zápis do seznamu. Pak začne běžet roční lhůta pro zpracování dalších podkladů," uvedl Kulhánek. Spolu s lázněmi z Karlovarského kraje tvoří skupinu kandidátů rovněž lázně Luhačovice.

Malý pasport je podle náměstka primátora Jiřího Klsáka vlastně jakási prezentace kladů lázeňských měst a jejich zdůvodnění, proč by si zápis do seznamu zasloužila.

A proč lázně o zápis do seznamu UNESCO usilují? Odborníci na cestovní ruch se shodují, že do Karlových Varů, ale i do dalších západočeských lázní jezdí početná skupina lidí za léčením a lákají je sem prameny. Pak ovšem existuje další potenciální skupina turistů i cestovních kanceláří zaměřených na památky ze seznamu UNESCO. A ti zatím chybí.

Klsák poznamenal, že zápis lázeňských měst do seznamu památek UNESCO neznamená, že se takříkajíc zakonzervují a nebudou se už moci dále rozvíjet. Právě z toho mají strach někteří podnikatelé. „Zápis potvrdí, že města v seznamu se těší nejvyššímu stupni národní ochrany památek. To jim kromě jiného umožní snadnější přístup k některým dotacím. Dotační program určený pro památky ze seznamu UNESCO má i Česká republika," poznamenal Klsák.

„Už to, že se lázně stanou oficiálními kandidáty na zápis, lze marketingově využít," konstatoval Klsák. „Máme připraven návrh tabulí, které se před Karlovými Vary objeví a budou upozorňovat právě na to, že jsme žadateli o zápis na seznam světového dědictví," řekl náměstek. Současně upozornil na to, že nikdo zatím nemůže tušit, zda lázně se svou žádostí nakonec opravdu uspějí.

Západočeské lázně a Luhačovice jsou účastníky takzvané sériové žádosti o zápis. Společně s nimi tvoří skupinu například německé lázně Baden-Baden a Wiesbaden, belgické Spa nebo italské Montecatini. Sériová žádost výrazně zvyšuje šanci na zápis do seznamu UNESCO.

„Celkem v naší skupině usiluje o zápis 16 lázeňských měst. Práce, která nyní nastane se zpracováním dalších podkladových materiálů, je už pro skutečné odborníky. Jen tak je šance, že vše bude připraveno tak, aby byla žádost přijata," dodal Klsák.