Stovky vojáků každoročně přijíždějí do Karlových Varů za rehabilitacemi. V lázeňských ulicích tak můžete potkat i veterány z Afganistanu či jiných misí, kde působila či je stále nasazená Armáda České republiky.

V Karlových Varech se nachází hned několik vojenských lázeňských léčeben. „Léčebný dům Chopin je určen pro vojáky s určitým zdravotním problémem, kteří absolvují léčebný program. Za uplynulý rok přijelo asi 170 vojáků, jejichž ozdravné pobyty jsou třináctidenní nebo dvanáctidenní. Nelze jednoznačně říci, že se jedná pouze o navrátilce z Afghánistánu, jsou to různé mise," vysvětlila Markéta Walterová z krajského vojenského velitelství.

To hotel Bellevue, který také patří vojákům, má širší nabídku.

„Jedná se o programy tělovýchovy, jak letní, tak zimní. Navíc je zde i nadstandardní program," popsala Walterová a více přiblížila aktivitu vojáků v lázních.

„Programy jsou zaměřeny na zimní a letní sporty, včetně turistických akcí. Nadstandardní program navíc zahrnuje návštěvy muzeí, vycházky po Karlových Varech s průvodcem a ještě mnoho dalších činností," dodala Walterová z krajského vojenského velitelství.

Vojáci se tak z různých koutů republiky mohou v rámci své rehabilitace podívat například na hrad Loket či další významné památky Karlovarského kraje.

Do hotelu Bellevue zamíří každý rok na 1300 vojáků, a to vždy po čtrnáctidenních turnusech.

V Karlovarském kraji je ještě jeden vojenský lázeňský dům, a to Kijev ve Františkových Lázních.