Z oblohy se valily proudy vody, vítr strhával lidi k zemi a říčky se před očima měnily ve veletoky. A čím blíže byly k obytným domům, tím více stoupal strach z povodní.

Zatímco v Karlových Varech se včera v poledne Ohře valila městem téměř líně a druhého povodňového stupně dosáhla jen v Drahovicích, v Hroznětíně měli za sebou bezesnou noc a Bystřice zalévala místní komunikace. „Máme tady třetí povodňový stupeň, celou noc jsme řeku monitorovali. Teď se zdá, že voda klesá, ale prognóza je špatná," líčil situaci starosta Martin Maleček. V pohotovosti byli i místní hasiči, kteří plnili a rozváželi pytle s pískem. „Šedesát jsme jich už rozvezli, dalších padesát připravujeme. A teď navíc byla nahlášena porucha elektrického napětí, takže jsme bez proudu," doplnil starosta.

Vývoj počasí zaměstnával o víkendu i vedení Krajského úřadu Karlovarského kraje.

„Krajská povodňová komise je stále v kontaktu se starosty obcí a tajemníky tamních povodňových komisí, obce zatím situaci zvládají vlastními silami. Jakmile by však potřebovaly pomoci nebo by se opět zhoršila hydrologická situace, jsme okamžitě připraveni stav řešit," uvedl hejtman Josef Novotný. Další postup kraj průběžně konzultoval se složkami integrovaného záchranného systému.

Kromě Hroznětína, Chebska a Sokolovska silnice na Karlovarsku voda téměř nezatopila. Podle Josefa Bulky silničáři zasahovali u přetékajících kanálů, výpustí a také například u malého sesuvu skály na silnici na Kyselku.

Plné ruce práce měli i správci vodních toků. „Teď jsme upouštěli nádrž Skalka, a protože v Bavorsku pršelo v noci méně, než byl předpoklad, můžeme snížit odtok. Všichni lidé by měli být ve střehu a sledovat, jak se situace vyvíjí. Bohužel od meteorologů máme hlášeno, že má spadnout dalších až 70 milimetrů srážek, a zatím nevíme kde. Situace se tak může ještě zhoršit," uvedl včera po poledni Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.