Loni v červnu transformovala nemocnice akutní chirurgickou péči na plánovanou jednodenní chirurgii. Za dvanáct měsíců provozu provedl tým chirurgů celkem 879 výkonů, z toho 676 v anestezii a 203 ambulantních v anestezii lokální.

„Nejčastěji to byly laparoskopické operace tříselných kýl, následují laparoskopické operace žlučníků, křečových žil a štítné žlázy,“ uvedl primář oddělení MUDr. Stanislav Kubín.

Podle Kubína je zásadním přínosem jednodenní chirurgie pro pacienta individuální péče, dostatečná informovanost, přímý a opakovaný kontakt s operatérem a krátkodobý pobyt v klidném prostředí s minimalizací stresu.

„Operace probíhají v domluveném termínu, nejsou odkládány z důvodů přednosti jiných akutních operačních výkonů, jsou nastaveny podmínky k bezpečnému dodržování potřebných hygienických procesů, operační skupina je erudována četností prováděných výkonů a cíleně soustředěna na právě prováděný výkon. Tím se snižuje možnost komplikací a i proto naprostá většina operovaných pacientů mohla být propuštěna do šestatřiceti hodin od operace,“ poznamenal Kubín.

Zbraň, ilustrační foto
V nemocnici padl výstřel, zaměstnanec vypálil po kolegovi

Centrum provádí pouze plánované chirurgické výkony, funguje v pracovních dnech, operace jsou prováděny od pondělí do pátku od 7 do 15 hodin a ve stejném režimu funguje i chirurgická ambulance, která vedle běžných ambulantních vyšetření, poskytuje ambulantní zázemí při objednávání plánovaných operačních zákroků a následně i ambulantní pooperační péči. Objednací doba k operaci se po většinu roku se pohybovala na hranici dvou týdnů.

Moderní a kvalitně vybavené pracoviště disponuje třemi operačními sály a dvěma stanicemi s lůžky rozděleně pro část chirurgickou a ortopedickou. „Jednodenní ortopedická péče má již v nemocnici Ostrov několikaletou tradici a Centrum jednodenní a plánované chirurgie je logickým pokračováním rozvoje tohoto druhu zdravotní péče,“ podotkla mluvčí nemocnice Markéta Singerová.

Provádějí se zde plánované operační zákroky laparoskopické – žlučníků, tříselných kýl, některých břišních kýl, klasické operace břišních kýl, operace štítné žlázy, křečových žil, vybrané operace urologické z indikace spolupracujících urologů, z ambulantních výkonů jsou nejčastější operace syndromu karpálního tunelu, odstraňování kožních a podkožních novotvarů.

„Každý pacient Centra jednodenní a plánované chirurgie obdrží při odchodu do ambulantní péče zprávu s poučením o dalším domácím léčení včetně telefonních čísel pro možný kontakt v případě potřeby. V pracovní době je to 353 364 137, v pracovní době i v noci 353 364 135 a o víkendu 603 222 281. Pro případné zájemce je také na těchto telefonních číslech možno získat informace o činnosti centra včetně předobjednání k operačnímu výkonu,“ dodal mluvčí.