„Na alkohol a jiné návykové látky zákon myslí, málo však je brán zřetel na různé druhy silně návykových léčiv, která lze získat na recept od lékaře nebo volně prodejných," upozorňuje policejní preventistka Zdeňka Papežová.

Odborníci připomínají, že řízení motorového vozidla vyžaduje naprostou pozornost a soustředění, schopnost vidění a motorickou koordinaci svalového a kosterního aparátu. To vše mohou negativně ovlivnit a utlumit některé druhy léčiv. Například sedativa, hypnotika, antihistaminika či antiparkinsonika.

„Pokud řidič užívá podobné léky, je dobré užívání léčiv konzultovat s lékařem nebo lékárníkem. Je nutné také brát zřetel na to, že účinek léčiv je silně ovlivněn alkoholem, kdy se například tlumivé účinky nesčítají, ale přímo násobí," důrazně varuje Zdeňka Papežová.

„Některá léčiva mohou také způsobit poruchy vidění, jako je nižší ostrost obrazu, barevnost, zhoršení vidění v šeru, při prudkém slunci a podobně. Jsou také léčiva, která ovlivňují motoriku a nervové reakce, tudíž mají vliv na schopnost okamžité správné reakce," vyjmenovala preventistka.

Pro správné a bezpečné řízení motorového vozidla je podle ní vedle užívaných léčiv také rozhodující zdravotní stav toho, kdo za volant usedá. „Jsou důležité pravidelné lékařské prohlídky, neboť schopnost řidiče řídit motorové vozidlo a správně reagovat v silničním provozu můžou negativně ovlivnit různá neurologická či psychická onemocnění, jako je například nestabilní diabetes, kolísavý krevní tlak, poruchy zraku či sluchu," pokračovala Papežová.

Pokud řidič užívá různé léky, měl by věnovat pozornost příbalovým letákům, na kterých jsou uvedeny vlastnosti léku.

Řidiči, kteří užívají různé léky, by měli věnovat pozornost příbalovým letákům, na kterých jsou uvedeny vlastnosti léku, a zjistit jejich vedlejší účinky.

„Pokud by řidič způsobil dopravní nehodu pod vlivem léků, u nichž jsou v příbalovém letáku jednoznačně uvedeny vedlejší účinky léku a upozornění na závažnost možného účinku léku, bude k tomu jistě přihlíženo při řešení dopravní nehody, nebude-li to přímo příčina vzniku dopravní nehody," doplnila Papežová.