Podle Leo Steinera, bývalého ředitele odboru řízení Regionálního operačního programu Severozápad, který vystoupil s kritikou na rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji, věnuje vedení Ústeckého a Karlovarského kraje veškerou energii a peníze na bagatelizování problému Regionálního operačního programu Severozápad (dále jen ROP SZ) a zveřejňují informace, které mají za cíl nepřiznat odpovědnost za katastrofický stav tohoto programu.

„Díky faktickému neřešení problémů region přichází každým dnem o miliony korun a nyní již reálně hrozí bankroty mnohých žadatelů ROP SZ, včetně samotných krajů. V těchto dnech již jsou reálné finanční ztráty ve výši více než šest miliard korun, dokonce je potencionálně ohrožena celá alokace ROP SZ, to znamená více jak 18 miliard korun," varuje Steiner.

Během letošních prázdnin se podle Steinera stala v ROP SZ následující nezvratná fakta:
– Byl nepravomocně odsouzen na 7,5 roku bývalý ředitel úřadu ROP SZ Kušnierz.
– Byly zveřejněny názory vedení policie a soudu o podezření na systémové rozkrádání EU dotací vybranými politiky a kmotry v regionu Severozápad.
– Byl zveřejněn výsledek auditu ROP SZ, který nezvratně prokázal netransparentní rozdělování dotací a další podstatné systémové chyby v tomto programu.
– Evropská komise (EK) jednomyslně schválila výsledky auditu a rozhodla o trestu pro region ve formě korekce ve výši 3,3 miliard korun.
– Vedení ROP SZ z donucení deklaruje záměr změnit systém nastavení ROP SZ, tedy jeho část hodnocení projektu.
– Proběhlo setkání vedení ROP SZ se zainteresovanými ministerstvy, kde byly stanoveny základní podmínky pro opětovné otevření programu.

„Bylo domluveno, že oba kraje uhradí korekci na programu ve výši 2,5 miliard korun a ministerstva a ROP SZ budou vyjednávat s EK o možnosti snížení korekcí na projektech v celkové výši 0,8 miliard korun," uvedl Steiner. Dodal, že ROP SZ odstraní do poloviny září systémové nedostatky v jeho nastavení, zejména oblast hodnocení a kontrola efektivnosti.

„Pokud výše uvedené bude provedeno, tak bude opět program otevřen a budou vyhlášeny nové výzvy z alokací ve výši programové korekce. Bude nutné další neplánované spolufinancování obou krajů). Pokud se výše uvedené v tomto krátkém čase nestane, bude zbývající alokace ROP SZ ve výši tří miliard odvede do jiných regionů, to znamená , že region přijde celkem o více jak šest miliard. Současně ROP SZ nebude otevřen a tím budou životně ohroženy stávající, již schválení příjemci dotace z ROP SZ," zdůraznil Steiner.

Podle něj vedení ROP SZ a oba kraje odmítají odpovědnost za tento stav a zintenzivňují matoucí kampaň proti všem kritikům.

Intenzivní policejní vyšetřování dalších jednotlivých případů a trestního oznámení proti vedení ROP SZ dosud neskončilo.

„Ačkoliv se v současné době hraje o dny a o ztráty dalších miliard, tak ROP SZ reprezentované vedením obou krajů nepřiznal odpovědnost za tento katastrofický stav, který nezvratně způsobilo a existující problémy, které jsou řešitelné, neřeší. Důvodem je jednak obecná neochota přijmout odpovědnost a rovněž blížící se volby, které nejspíš zapříčiní faktické neřešení problémů a tím další velké ztráty," sdělil Steiner.

Pro úspěšné nastartování a realizaci programu jsou podle něj nutné tyto hlavní kroky.

„Přiznat chybu, uhradit sankce, potrestat viníky a požadovat náhradu škod, kterou svým jednání způsobili. Nutné je rovněž komplexně přenastavit ROP SZ a já navrhuji prošetřit proces hodnocení a případnou předraženost schválených projektů nad 50 milionů korun dotace. S ohledem na zastavení programu 2 jsou volné lidské kapacity na úřadě ROP SZ, existují ověřené jednoduché nástroje pro toto posouzení a zamezí se případným budoucím rizikům vyplývajících z objevení nových problematických projektů. Jsem přesvědčen, že je to zvládnutelné, týká se to zhruba jedné čtvrtiny, to znamená osmdesáti projektů. Přínosem jsou rovněž další peníze vrácené zpět do programu na základě krácení dotace na předražených projektech. Pořídí se tudíž mnohem více zdravotnických přístroj, opraví další kilometry silnic, opraví další sociální zařízení či vytvoří další infrastruktura pro cestovní ruch," doplnil Leo Steiner.