Tak třeba v Kraslicích se oddávalo u tamního vysílače, v Sokolově zase na lávce v parku nebo na golfovém hřišti. „Letní trend dovolených stále přetrvává. Silný je červen, červenec i srpen,“ říká Hana Kokošková ze sokolovské matriky. Jen dnes je v Sokolově na pořadu dne hned 13 svateb.

Venkovní svatby jsou stále oblíbenější. Svatebčané za ně zaplatí poplatek tisíc korun. V Sokolově si pak ještě připlatí dva tisíce korun za přípravu místa, kde se bude oddávat. Radnice totiž nechává místo uklidit a připraví celé zázemí. Silným dnem byl letos například den s datem 7. 7. 2017. Matriky přitom avizují, že o magická data je v příštím roce zájem už teď. „Lidé si rezervují termíny na 8. 8. 2018 a 18. 8. 2018,“ dodala Kokošková.

Nové zvony svatý Vavřinec a svatý Florián nahradily ve zvonici kostela původní zvony zničené za 1. světové války.
Sbírka skončila. Děkujeme, Chodováci ...

Také v Mariánských Lázních mají s oddáváním mimo obřadní síň zkušenosti. „Snoubenci si vybrali například park u Ferdinandova pramene nebo na Kladské,“ uvedla referentka matriky mariánskolázeňské radnice Jana Cuchalová. Své ano si někteří řekli i na Mesceryho vyhlídce. Více obřadů se v létě oproti zbytku roku koná také v Chebu. „Nárůst je značný,“ potvrdila mluvčí chebského městského úřadu Simona Liptáková. „Snoubenci mají zájem také o netradiční místa k pořádání svateb. Jedná se o venkovní areály zahrad, areál chebského hradu, Klášterní zahradu nebo soukromé usedlosti,“ řekla. A město jim vychází vstříc. „Oddávající nemají problém, neboť oddávají i někteří zastupitelé, takže pokud se v některý den konají svatby na několika místech, oddává více lidí k tomu určených,“ doplnila. I přes velký zájem o svatby venku ale stále převažuje počet těch, kteří se chtějí vzít tradičně v obřadní síni městského úřadu.

Ani Karlovy Vary nejsou pozadu se zajímavými místy, kde si svatebčané říkají své ano. „V Karlových Varech jsme v poslední době měli požadavky na oddání v lesích na Sv. Linhartu, u Jungmannova altánu a u altánu Camera Obscura. Několik obřadů se konalo také na zahradě hotelu Dvorana ve Dvorech nebo ve stylové restauraci Malé Versailles,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Ilustrační foto.
Peníze navíc ještě města a obce nemají, ale už vědí, jak je použít

Letos v létě si své ano řekli i již novomanželé Urbanovi z Kraslic na Sokolovsku. Ti si pro obřad vybrali romantické místo na vrcholku Aschberg v horské Bublavě. „Máme rádi přírodu a u nás v horách je prostě krásně. Proto jsme si vybrali toto místo. Navodilo to krásnou atmosféru,“ řekl manžel Michal Urban.