Po včerejším otevření nového pracoviště ve Dvořákově ulici ve Staré Roli se kapacita pro nové uchazeče zvýšila o padesát dětí.

„K zápisům letos přišlo celkem 597 dětí, volných míst bylo evidováno 418, teoreticky tedy převis činil 179 dětí. Ihned po zápisech byly ve vedení města diskutovány možnosti, jak navýšit kapacitu mateřských škol, tak aby mohla být uspokojena zvýšená poptávka občanů města po předškolním vzdělávání. Výsledkem je tak otevření nového pracoviště Mateřská škola Dvořákova a navýšení kapacit," uvedl Jan Kopál, mluvčí magistrátu.

Celková kapacita stávajících mateřských škol v Karlových Varech činila doposud 1 483 dětí. Po otevření nového pracoviště ve Dvořákově ulici se zvýšila o 50 dětí, to znamená na 1 553 dětí.

„I tak zůstává ´opticky´ velký převis, nějakých 129 nepřijatých dětí. Ovšem uvádím ´teoreticky´ a ´opticky´, protože ono číslo 597 dětí u zápisu jsou skutečně všechny děti, které se rodiče pokusili do karlovarských mateřských škol zapsat. V současné kapacitě tak nejen přijímáme všechny děti, u kterých nám to ukládá zákon, ale daleko nad tento rámec také všechny ´potřebné´ a oprávněné. To znamená děti s bydlištěm v Karlových Varech nebo smluvní obci, ve věku vhodném pro předškolní výchovu, jejichž rodiče pracují nebo mají jiný důvod potřeby umístit dítě do mateřské školy. Chápeme předškolní výchovu jako službu veřejnosti, která může rodičům pomoci, obecně i prosperitě obyvatel města," dokončil mluvčí.