Hosty debaty byli Václav Němec, filozof, pedagog FF UK v Praze, člen iniciativy Vraťte nám stát a mluvčí Kroměřížské výzvy, pan Hayato Okamura, překladatel a tlumočník, signatář Kroměřížské výzvy, a Jan Hartl, sociolog, zakladatel STEM a jeden z iniciátorů výzvy.

Publikum tvořili z poloviny lidé, kteří výzvu již podepsali, zčásti pak studenti, učitelé a řada lidí aktivních i zajímajících se o dění kolem sebe. To ukázala provázaná debata publika a hostů, která následovala po představení aktivity www.kromerizskavyzva.cz. Základní obecný a politický rámec Kroměřížské výzvy prezentoval její mluvčí Václav Němec.

Statistickými informacemi o náladách a mínění ve společnosti velmi pregnantně debatu vyztužoval sociolog J. Hartl a dimenzi osobní a rodinnou tomu dodal autentickým aktivním názorem Hayato Okamura.

Přítomní Karlovaráci vnášeli svá vnímání ať už v poloze konfliktu s aktuální politickou realitou, zdaleka ne jenom hradní, tak také v širších kontextech.

Velmi erudovaný blok debaty se točil kolem společenského vědomí a vzdělávání na školách. Logickou osou a cílením debaty byl samozřejmě výběr vhodného kandidáta na prezidentský úřad a příprava jeho finálního výběru.

Shromáždění v kině Drahomíra vzbudilo zájem příchozích Karlovaráků o další podobné debaty. Podaří-li se tedy získat pár nadšenců ke spolupráci a k pomoci s organizací, může najít Kroměřížská výzva i na Karlovarsku své zázemí. (kot)