Bohatý program nabídla akce Vítání jara na Horním hradě. Ta se konala o uplynulé sobotě. Lidí se sešlo dost, počasí jim přálo a výborně korespondovalo s názvem této akce.

„Letos jsme zahájili sezonu už 10. března. Jsme rádi, že si opět lidé nacházejí na Hauenštejn cestu. Máme dokonce i návštěvníky, kteří k nám dorážejí pravidelně a vždy se zajímají, co je tady nového,“ řekl Pavel Palacký, majitel Horního hradu.

Na hradě zněla středověká hudba, byli k vidění lidé v dobových kostýmech a děti si mohly z hradu odnést kromě zážitků i pomalovaný obličej. To je jen několik bodů programu. Dále se topila Morana a volala slovanská bohyně mládí, života a jara Vesna. „Také jsme umístili mlýnek na přání na Hornohradském potoce,“ doplnil Palacký.

Návštěvníci byli návštěvou hradu nadšeni. „Jsme tady už poněkolikáté. Vždy sem vyrážíme s celou rodinou. Líbí se mi, že je na hradě stále něco nového k vidění. Skvělá je expozice obrazů, návštěvnické okruhy a kaple,“ řekl Jiří Hájek, návštěvník hradu ze Žlutic. „Jsem rád, že jsem tento hrad objevil. Ostatně v našem kraji je celá řada krásných památek. Jezdím rád i do Lokte nebo Bečova. Takové krásné zámky a hrady nám můžou závidět i cizinci,“ dodal spokojený návštěvník.

Horní hrad nabízí zajímavé programy celoročně a nechybí zde ani koncerty. V minulosti zde zazpíval například Ondřej Havelka se svou kapelou Melody Makers. Ani letošní sezona nebude ochuzená o další atraktivní akce. Bude se konat například speciální velikonoční prohlídka hradu, připravený je i Den sokolnictví, který se bude na Hauenštejně konat 28. dubna.

Příznivci Hauenštejna najdou velmi dobře zpracované informace na stránkách hradu www.hornihrad.cz.