Obchodní domy i zahradnictví se na vzpomínku na zesnulé připravují každý po svém. Ve velkých obchodních centrech narazí zákazníci hlavně na dýně, kostry a vše spojené s hallowenem, ale na klasické české Dušičky se tam zapomíná.

Opačná situace je trzích a v zahradnictvích, kde prodejci nabízejí nepřeberné množství věnců a květin. „Podle materiálu u nás koupíte věnec od 150 korun a výše. Máme jich připraveno dost, ale pokud by někdo chtěl velké množství věnců, budeme mít připravený personál na okamžitou výrobu dalších či vytvoření květin dle přání zákazníka. Nehrozí tak, že by kdokoliv odešel s prázdnou," uvedl spolumajitel Martin Mráz z Flora Centra v Bohaticích.

Každý bere památku zesnulých jinak: „Já sama raději chodím v jiné dny. Na Dušičky je na můj vkus na hřbitovech moc lidí. Nemohu tak být ze svými blízkými sama a v klidu na ně vzpomínat," svěřila se Sabina Antalová.

To, že lidé dnes neutrácejí tolik peněz za věnce a květiny, potvrdil i Martin Mráz: „Tak před deseti lety jsme prodali i kolem 10 000 kusů věnců a květin, dnes lidé kupují menší kytice, letos počítáme tak s pět sty prodanými věnci."

(tom)