„Proto hledáme co nejrychlejší variantu, abychom napravili aktuální potřebu seniorů," uvedl Jiří Klsák (KOA), náměstek primátora.

„Nabídky prostorů pro budoucí domov důchodců se městu mohou zasílat do 2. října, definitivní jasno bude 30. října, kdy předložené návrhy projdou zastupitelstvem a vybere se vítěz," dodal Klsák. O tom, že situace začíná být kritická, svědčí i čísla čekajících se svým požadavkem o ubytování. V současné době je na čekací listině padesát sedm občanů města.

Mezi dalšími prostory, mimo již známý hotel Marttel v Horních Drahovicích je ve hře i Bavorský dvůr ve Dvorech. „Mezi kritéria, na která musíme brát zřetel, je cena, nové investice vynaložené k rekonstrukci a samozřejmě kapacita zařízení," řekl náměstek Jaroslav Růžička (nezávislý).

„Hledáme provizorní řešení, ale do budoucna plánujeme stavbu domu přímo k tomuto účelu. Chceme se držet trendu sociální péče, tím myslím zasadit domov pro seniory do blízkosti parku či přírody," řekl Jiří Klsák. Nyní bydlí jednadvacet karlovarských v Domově důchodců ve Staré Roli. Ten ale magistrát hodlá rekonstruovat, protože tvrdí, že budova je v havarijním stavu. Důchodci se proto prý musejí přestěhovat.

To ale vyvrací městský zastupitel Jaroslav Fujdiar (O co jim jde). „Domov důchodců ve Staré Roli se dá opravit za plného provozu a stálo by to přibližně milion korun. Je třeba vyměnit okna a na dvou místech zatéká do objektu ze střechy. A musí se odstranit vlhkost domu odspoda. Celý objekt jsme detailně prozkoumali, prostory jsou zde krásné, útulné a funkční. Vždyť se to zde opravovalo před patnácti lety," vysvětlil Jaroslav Fujdiar.

(tom, iva)