„Nepustím ho, je pracovitý a pro klub nepostradatelný,“ odmítl se bavit o Vaňkově odchodu z manažerského postu ještě před několika lety. Jenomže HC Energie hokejově strádá. Na ledě bruslí tak, že si rozbíjí pusu a pád z extraligy do první ligy klub tvrdě zabolel. Stejně jako oznámení Sokolovské uhelné, že nadále už klub sponzorovat nebude. A Karel Holoubek tak musel škrtnout patnáct milionů a naznačil, že v klubu plánuje změny. Ve středu tak po šestadvaceti letech Miroslava Vaňka odvolal a rozhodl se, že generálním manažerem bude on sám. Což většina fandů hokeje na facebooku ocenila. „Konečně, s úlevou jsme si oddechli. Karle, to to trvalo, konečně to někdo pochopil,“ vzkazují mu.

Karel Holoubek ale takovou kritiku stále odmítá, i když připustil, že jeho rozhodování Vaňka odvolat nebylo snadné.
„Byla to výživná a dlouhá debata. Stále ale trvám na tom, že odváděl dobrou práci. Možná ho fanoušci kritizovali, ale on pro klub dýchal a měl výsledky. Situace je ale vážná a řeším ji denodenně. Až dosud jsem činnost klubu z pozice majitele dozoroval, ale nyní jsem se rozhodl převzít aktivně jeho řízení,“ vysvětluje Holoubek, proč tato změna. A zdůraznil, že jeho úkolem je stabilizovat finanční situaci takovým způsobem, aby klub úspěšně zvládl účast v první lize a finančně zabezpečil chod mládežnického hokeje. „Musíme splnit cíle, které jsme si dali, a to je návrat do extraligy. Máme dobře poskládané mužstvo, tomu kádru věřím,“ dodal Karel Holoubek. 

Pavel Horváth bude v příští sezoně působit v druholigovém Sokolově, kde rozšíří trenérský štáb.
Stvrzeno, do Sokolova přichází Pavel Horváth

K tomu ale potřebuje i garance kraje a Karlových Varů, že hokej podpoří. A to stejnou částkou, jako tomu bylo v uplynulých letech. „To by byl signál pro sponzory, že hokej není na okraji jejich zájmu a stojí o něj,“ doplnil Karel Holoubek. On sám se domnívá, že to šlo stejnou metodou, jako kraj a město například podporuje filmový festival. A to přes nadaci Film-Festival Karlovy Vary. „Jde o kulturu a sport. Je jedno, jestli držíte v ruce housle nebo hokejku. My o tuto podporu velmi stojíme a věříme, že nám kraj i město vyjdou vstříc,“ doufá majitel HC Energie. On sám už oslovil podnikatele v regionu a žádá je o pomoc. „Vytvoříme takový poradní sbor s lidmi, kteří to s hokejem v Karlových Varech myslí dobře a fandí mu,“ uvedl a nevyloučil ani změnu názvu HC Energie. 

Na dotaz, zda Miroslav Vaněk v klubu zůstane v jiné pozici, Karel Holoubek sdělil, že tyto úvahy jsou předčasné. „Nejprve si musíme stanovit priority, kterou cestou půjdeme. Hokej musí v Karlových Varech zůstat a já pro to udělám vše,“ uzavřel Holoubek. Miroslav Vaněk názor na své odvolání včera nesdělil. Nebral telefon.