Blíží se konec roku a spolu s tím přichází na řadu i spousta povinností. Jednou z nich je i povinné čipování psů. Pro rok 2015 se v tomto směru nechystají žádné novoty ani změny, ale je dobré si připomenout podmínky, které se řídí obecně závaznou vyhláškou o pravidlech pohybu a chovu psů. Pokud městská policie zjistí, že pes není očipován, může chovateli na místě uložit blokovou pokutu. V přestupkovém řízení chovateli hrozí pokuta až 30 tisíc korun.

Trvale očipován musí být každý pes starší tří měsíců, který je chován na území města. Jedinou výjimkou může být případ, kdy zdravotní stav psa neumožňuje aplikaci čipu.

„Číslo je chovatel psa povinen nahlásit a doložit evidenci chovatelů psů vedené naším úřadem. Pokud chovatel získal do péče psa, který již byl očipován, pak je povinen nahlásit a doložit číslo tohoto trvalého označení," informovala mluvčí magistrátu Helena Kyselá.

Město sice poskytuje majitelům očipovaných psů úlevu od místního poplatku ze psů po dobu jednoho roku, ale i přesto si náklady za čipování psa hradí jeho chovatel. Cena je pak nastavena veterinární praxí.

Vše je hlídáno a monitorováno, neboť chování neočipovaného psa je právě porušením dané obecně závazné vyhlášky. Za toto porušování hrozí poměrně vysoké sankce.

Zavedení čipů pro psy mělo ovšem svůj logický důvod. Ovoce to nese zejména v problematice pátrání po ztracených mazlíčcích. „Povinné čipování je v tomto ohledu, tedy při zajišťování ztracených psů, největším přínosem. Pokud městská policie zatoulaného psa najde, čtečkou okamžitě zjistí chovatele a psa mu předá. Odpadá tak umísťování do útulku, pes není vystavován stresu a podobně. Dalším přínosem je lepší kontrola dodržování vyhlášky ze strany chovatelů psů," dodala mluvčí.