S touto žalobou proti svému zaměstnavateli, kterým je 1. Mateřská škola, se obrátila na Okresní soud v Karlových Varech Romka Dana Macková. Pracuje přes třicet let ve školce jako uklízečka. Od roku 2011 měla pochybnosti, zda je zařazena do správné platové skupiny. Vloni na její popud přišla do školky kontrola z Oblastního inspektorátu práce, která potvrdila porušení pracovněprávních předpisů, a to ve 24 případech. Porušení se má týkat i dalších zaměstnanců. Školce inspektorát vyměřil pokutu ve výši 40 tisíc korun, ta ale proti tomu podala rozpor.

Ředitelka školky Zdeňka Tichá pochybení ze své strany odmítá. „K případu se nechci do novin během soudního sporu vyjadřovat,“ uvedla včera po jednání soudu ředitelka Tichá.

Její právní zástupce Jan Tolar upozornil, že žaloba se dělí na dvě věci – na nezařazení do platové skupiny a na diskriminační chování. U soudu odmítal, že by se jeho klientka k žalobkyni chovala jakkoliv negativně. „Odmítáme, že by s ní bylo zacházeno jako s osobou jiné rasy nebo že by byla nevzdělaná,“ prohlásil Tolar.

Právní zástupce Mackové Ronald Němec je jiného názoru. „Má klientka má zvukovou nahrávku, kde se o ní hovoří jako o osobě chudé a málo gramotné. Kvůli špatnému zařazení do platové skupiny přišla o 53 tisíc korun,“ poznamenal Němec.

Líčení zdaleka nekončí. Soudkyně Kateřina Hendrichová si vyžádala řadu důkazních materiálů od obou stran. Soud bude pokračovat 1. srpna.

Ilustrační foto
Podepsáno. Souboj o nebe nad lázněmi civilní piloti vyhráli