Italská rodina Pasquale neovládá jen trh s minerálními vodami, ale činí se i v solárním byznysu. A to velmi aktivně. Poukázal na to Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví (ASORKD).

„Dvě elektrárny o výkonu 3,8 MW stojí v obci Hory u Jenišova. Vlastní je společnost FVE Hory, kterou stoprocentně vlastní Karlovarské minerální vody (KMV). Dvě elektrárny o výkonu 1,421 MW stojí v obci Sedlečko u Karlových Varů. Vlastní je společnost RENERGO, která se do roku 2009 jmenovala GOLEM velkoobchod nápoji. Jediným vlastníkem jsou KMV," uvedl. S dodatkem, že o podnikání KMV by se ASORKD nezajímala, kdyby lázně Kyselka, v nichž některé objekty vlastní právě KMV, nebyly v tak zoufalém stavu.

Podle Michaela Donatha, který mediálně KMV zastupuje, nejde v solárním podnikání Mattonky o žádné aktuální senzační odhalení. „KMV jsou vlastníkem dvou společností provozujících výrobny elektřiny z energie sluneční na Karlovarsku. V lokalitě Kájov u Českého Krumlova je pak provozována další výrobna jako privátní investice vlastníků KMV bez majetkového podílu KMV. Tyto informace jsou běžně dostupné a ověřitelné," uvedl.

A zdůraznil, že KMV jsou podnikatelským subjektem, který neomezuje své aktivity výhradně na výrobu a distribuci nealkoholických nápojů. „Investice do výroby elektřiny ze sluneční energie byla dle tehdejší, a z větší části dosud platné legislativy vyhodnocena jako pozitivní. Navíc úzce souvisí s ekologickým přístupem KMV, který je dlouhodobě prosazován při výrobě balených vod. Výroba elektřiny ze sluneční energie je naprosto legitimní podnikatelskou aktivitou. Je nepochopitelné, že investoři, kteří do výroby elektřiny ze sluneční energie vložili nemalé vlastní prostředky, úsilí i rizika, jsou nyní pejorativně označováni za solární barony," konstatoval Donath.

Na dotaz, proč se Mattonka do podnikání ve fotovoltaice pustila, Donath uvedl, že KMV se ve svém zájmu o výrobu energie z obnovitelných zdrojů nesoustředily pouze na solární elektrárny, ale zabývaly se i projekty větrných či vodních elektráren. „V současné době je zjevné, že výroba elektřiny ze sluneční energie nemá v České republice budoucnost. Změny dotýkající se výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů z posledních let zjevně učinily tento obor neatraktivním a významně zvýšily riziko návratnosti investic. V žádném případě je tedy nelze označit za lukrativní," zdůraznil Donath.

Investice společnosti KMV a jejích vlastníků do výroby elektřiny podle něj navíc potvrzují, že získané volné finanční prostředky jsou reinvestovány právě v České republice, která je daňovým sídlem KMV i jejích vlastníků. „KMV i její vlastníci investují v České republice v různých dalších sektorech. Za zmínku stojí například zemědělské aktivity a chov masného skotu bez tržní produkce mléka v Karlovarském kraji. Z privátních investic vlastníků připomínám také investici ve výši 400 milionů do objektu Trautmansdorfského paláce v Praze na Mariánském náměstí. Tato soukromá investice vlastníků KMV však se žádného senzačního odhalení ze strany ASORKD kupodivu nedočkala," upozornil mluvčí.