Zajít na tradiční jarmark, zhlédnout divadlo či šermířská klání, nebo zamířit k iluzorním branám, kde byl připraven program pro mladé. A ani to nebylo všechno. Ve Valči si na své přišli i chovatelé. Koupit si králíka nebo chovnou ovci? Žádný problém. Sehnat pravý, neošizený a čerstvě vytočený med z okolních sadů nebo čerstvý ovčí sýr? Stačilo požádat. Projet se na koni? I to šlo. Zajít si na malý Czech tek? Stačilo vyjít kopec a z lavičky Jinotaj jste měli Valeč jako na dlani a hudbu v uších. „Jsme přece hostitelé," vysvětlil volný přístup na svůj pozemek farmář Jiří Metod Kassl.

Letošní Slavnosti květů pořádala společnost Leader Academy a přidali se další. Například obecně prospěšná společnost Tranqillity nebo Area Viva. Tím je Valeč kromě biofarmářů a ekologického zemědělství vyhlášená. Tolik akcí, které tady za týden stihnou, se nekoná snad ani v Karlových Varech.

Takže zatímco zámeckým parkem v sobotu řinčely zbraně a herci diváky vraceli do středověku, vedle pod dozorem bači Libora Jaráška bečely ovce. A všude voněl oheň a zněla hudba.